latinica  ћирилица
08/01/2019 |  08:46 ⇒ 09:41 | Аутор: srpskainfo.com

Лавине у аустријским Алпама однијеле најмање десет људских живота (ВИДЕО)

На хиљаде људи је и даље одсјечено у аустријским Алпима. Како су синоћ јавили аустријски медији, нађена су тијела дјевојке и младића за којима се у мјесту Абтенау трагало од недјеље. 23-годишњакиња и њен 28-годишњи партнер нашли су се на путу лавине која их је одбацила у понор, гдје их је затрпало два метра снијега.

Трагање за њима било је отежано јер је на подручју на којему су нестали пријетила опасност од лавина па је у једном тренутку потрага била и обустављања како не би био угрожен живот спасилаца.

На подручју Доње Аустрије трага се за двоје туриста, а потрага за њима такође је у једном трену била прекинута због велике опасности од лавина, пише Јутарњи лист.

– Због врло опасне ситуације, нажалост морамо прекинути потрагу. Задње што желимо је мртав спаситељ – рекао је шеф локалне горске службе спашавања.

Како пише nachrichten.at свака потрага за несталима је врло опасна, а спасиоци су у сталној приправности.

– Не знамо никад хоћемо ли одмах кренути на терен. Одлука је тешка. Свако од нас жели помоћи, али свима су животи у опасности јер је велика опасност од лавина и даље – казао је вођа Горске службе спасавања Горње Аустрије гдје се очекује још метар снега.

Пет великих скијалишта затворило је све или дио својих стаза, а вјетар и слаба видљивост отежавали су рад.

Већ јуче су радници и спасиоци изазивали контролисане експлозије које су активирале лавине, а данас их се очекује још.

– До недјеље се очекује још метар снијега. Од недјеље се очекује киша, а крај падавина још се не назире – рекао је локални метеоролог.

Неки аустријски медији пишу како се ради о количини снега какав падне једном у десет година.

Медији пишу, позивајући се на још једног метеоролога како ће метар снијега нападати у низинама, док ће у планинама пасти од пола до два метра новог снијега.

Ситуација с лавинама и идућих ће дана зато бити критична.

Према посљедњим информацијама укупно је у лавинама у Алпима погинуло 10 особа, а међу погинулима у Аустрији је и троје Нијемаца – 32-годишњак, 26-годишњак и једна млада жена.

Огромне количине снијега су пале и у јужној Њемачкој.