latinica  ћирилица
08/01/2019 |  10:02 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Измишљотина да Тачи жели укидање такса

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је да писање Вашингтон поста о иницијативи предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да се укину приштинске таксе на српску робу представља измишљотину.
Игор Симић - Фото: ТАНЈУГ
Игор СимићФото: ТАНЈУГ

Симић је рекао да су сви чланови владе у Приштини, који припадају Тачијевој партији, гласали за увођење такса.

Он је навео да се "Тачијева десна рука" Кадри Весељи јавно хвалио да је приједлог премијера самопрокламованог Косова Рамуша Харадинаја био да таксе буду 30 одсто, а његов да то буде 100 одсто.

- То је класична игра доброг и лошег полицајца у којој ће један глумити како, ето, не мрзи Србе и поштује их као саговорнике, прије свега наш преговарачки тим и предсједника Србије Александра Вучића ,када се говори о преговорима у Бриселу, а с друге стране Харадинај ће заступати тврду струју која треба да створи такве услове да Србима на Космету живот буде што тежи - истакао је Симић.

Говорећи о безбједносној ситуацији на Космету, Симић је оцијенио да посљедњи напади на Србе и крађа њихове имовине представљају још један вид притиска на Србе на Космету, осим такса које блокирају дистрибуцију српских производа, посебно онима који живе јужно од Ибра.

Он је подсјетио на нападе у Станишору и Горњем Кусу - серија крађа и пљачки које су доживјели Срби у тим крајевима, те навео да је једна српска породица од 1999. године пети пут опљачкана у мултиетничкој општини Ново Брдо.

Према његовим ријечима, у Горњем Кусу је вербално био нападнут свештеник који је намјеравао да служи литургију у порти цркве.

Делагација Српске листе, предвођена Гораном Ракићем, данас ће отпутовати у Бањалуку на прославу Дана Републике Српске да пренесе поздраве руководству и народу Српске од Срба са Космета.