latinica  ћирилица
08/01/2019 |  10:45 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 9. јануара; Положени вијенци (ФОТО/ВИДЕО)

Полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" данас је почело обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је обавеза Републике да се сјећа свих који су за њу дали живот и истакла да ће се у наредном периоду радити на јачању свијести о значају опстанка Српске и оснаживања њених институција.

"Они су Републику Српску, која је рођена у миру, одбранили у рату, и због тога данас уживамо слободу", рекла је Цвијановићева новинарима након полагања вијенаца погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике.

Она је нагласила да је у претходном периоду урађено много, а да је циљ јачати Републику Српску и њене институције.

"Намјеравамо да јачамо свијест о важности опстанка Српске и нашој обавези да ми који дјелујемо у оквиру институција заједно са народом радимо на јачању Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Она очекује да се убудуће сви окупе око свих важних догађаја и свега што су интереси Републике Српске.

"Да не водимо рачуна о томе којој политичкој партији припадамо, већ да разумијемо да су, када је ријеч о интересу Српске, сви у оквиру једне партије која се зове јака Република Српска", нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што се дан рођења Републике Српске ове године обиљежава у миру и у стабилној Републици, која зна куда иде сигурним корацима ка јачању, развоју и одржавању политичке стабилности.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је уочи Дана Републике - 9. јануара обавеза одужити се онима који су дали најсветије за слободну Српску.

"Обавеза свих који обављају било коју значајну функцију јесте да сачувамо Републику Српску и њене институције, те градимо бољу Републику пожељну за живот", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након полагања вијенаца на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу "Свети Пантелија".

Он је нагласио да послије 9. јануара сви треба да се окрену раду и креирању политика које ће побољшати живот у Републици Српској и од ње направити европску дестинацију, а од Бањалуке град у који ће долазити људи из европских пријестоница.

"Као предсједник Владе учинићу све да, уз помоћ предсједника Републике /Жељке Цвијановић/ и српског члана Предсједништва БиХ /Милорада Додика/, такве резултате и остваримо", поручио је Вишковић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска увијек била синоним за државност и слободу и примјер исконске тежње народа слободне цивилизације који су жељели да имају своју државу.

 
"Република Српска је, као израз љубави овог народа, доказала да је у готово немогућим условима опстала и јачала у увјерењу да треба да преживи све изазове", рекао је Додик новинарима након полагања вијенаца на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике.

Додик поручује да у Федерацији морају да се помире са чињеницом да Српска постоји. За њега напади на полицију нису случајни, јер је МУП Српске једна од најјачих институција у Републици Српској.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је 9. јануар - Дан Републике Српске највећи и најсветији датум у српском народу у Републици Српској.

"Када не бисмо имали овај датум и када не би њега могли да прослављамо, не бисмо имали ни друге нити би могли слободно да их прослављамо", рекао је Стевандић новинарима, након полагања вијенаца на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" поводом обиљежавања Дана Републике Српске.

Стевандић је напоменуо да је 9. јануар изнад свих датума у Српској и захтијева разумијевање, као и политичко јединство и поштовање оних који су створили Републику Српску.

Он је рекао да без Републике Српске српски народ не би постојао на овом простору, закључујући да сви треба да своје личне, партијске и друге интересе подреде томе ради будућности дјеце.

Вијенце су положили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

На бањалучком гробљу "Свети Пантелија" вијенце су положили и министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак и министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић.

Вијенце су положили и представници борачких удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и Трећег пјешадијског Република Српска пука, те представници Савеза општина и градова Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић.