latinica  ћирилица
08/01/2019 |  11:22 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

СПЦ неће признати аутокефалну украјинску цркву

Историчар Александар Раковић изјавио је да Српска православна црква сигурно неће признати аутокефалну украјинску цркву која је "основана под америчким благословом и представља кичму антируског пројекта у Украјини".
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

- Москва стога мора да нађе начин да заштити своје становништво у Украјини које ће бити угрожено - упозорио је Раковић.

Он је рекао да тренутно већина вјерника у Украјини остаје вјерна канонској цркви, али да је у току процес који врло лако, уз васпитање будућих генерација, може довести до тога да расколници преузму примат.

Раковић указује да је одлука цариградског патријарха Вартоломеја да додијели аутокефалност расколничкој цркви у Украјини посљедица директног мијешања Вашингтона, чиме је добијена гаранција за будућу сигурност Цариградске патријаршије у Истанбулу.

- Грка у највећем турском граду готово више и нема, и Цариградска патријаршија је посљедњи остатак Византије, некадашњег грчког средњовјековног царства. Они се држе само зато што им Американци гарантују безбједност и Турке онемогућавају да направе неки корак, сличан онима из 1919. и 1974. године, од Малоазијског до Кипарског рата - сматра Раковић.

Он наводи да је одлуком о аутокефалности нарушен канонски поредак православног свијета и сада је све могуће.

- Вартоломеј није изгубио примат у православном свијету сада када је признао аутокефалност расколничкој "православној цркви Украјине", већ онда када је тако нешто најавио - нагласио је Раковић.

Он је оцијенио да су односи СПЦ и Цариградске патријаршије сложени.

- Српска православна црква има улогу медитеранске и словенске цркве истовремено. Јасно је да је она на страни канонског поретка, према којем су Руси у праву, али сигурно неће улазити у конфронтацију са Цариградском патријаршијом. Не знамо куда ће све ово да одведе. Ово је револуционарни корак - рекао је Раковић.

Он сматра да већина православних цркава неће признати одлуку васељенског патријарха, али да ће бити и оних које ће то учинити, као и неутралних.

- Велико питање јесте да ли ће друге цркве признавати свете тајне које ће "православна црква Украјине" вршити, односно да ли ће признавати крштења и вјенчања. Отворено је и питање како ће се признање аутокефалности одразити на питање црквене имовине у Украјини. Врло лако може доћи до отимачине - рекао је Раковић.

Према његовом мишљењу, након одлуке цариградског патријарха све је могуће, па чак и да се Бугарска православна црква лати покровитељства над "македонском православном црквом", као што су неки македонски јерарси захтијевали прошле године.