latinica  ћирилица
08/01/2019 |  14:38 | Аутор: СРНА

Дачић: Једини интерес - јака и стабилна Српска

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је једини интерес Београда јака и стабилна Република Српска и поручио да Србији нико не може замјерити на изјавама да је животно заинтересована за Бањалуку и Србе који живе у Српској.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

"Ако /турски председник Реџеп Тајип/ Ердоган може да поручи да је Сарајево турска жила куцавица, зашто ми не можемо да кажемо да смо животно заинтересовани за Републику Српску?", пита Дачић.

Он је апеловао и да сви у Српској воде рачуна о интересима Републике.

Дачић је рекао за Танјуг да Србија поштује територијални интегритет БиХ, подсјетивши да је Српска међународно признат ентитет, исто као и муслиманско-хрватска федерација у оквиру БиХ.

Он је оцијенио да је крајњи циљ мјера и пооштрене реторике из региона - слабљење Србије, како би признала независност Косова, а можда и редефинисање БиХ.

"Можда се размишља и о промени Устава, Дејтонског мировног споразума", рекао је Дачић.

Он, поводом тврдњи да је полиција Србије реаговала на протестима "Правда за Давида" у Бањалуци, наводи да то представља покушај увлачења Београда у ту кризу са намјером да Србија буде представљена као дестабилизујући фактор у региону.

"Интерес Србије није да дестабилизује Републику Српску нити да се меша у тамошње политичке односе, а нарочито да учествује у неким полицијским акцијама", поручује Дачић.

Он је апеловао да се сви окрену будућности и са Србијом траже заједничке интересе, истовремено напомињући да се не може очекивати да Србија води политику за туђе, а не своје националне интересе.

"Србија жели добре односе са свима, али бити Европљанин не значи бити антисрбин. Бити Европљанин значи залагати се и за своје националне и државне интересе", поручио је Дачић.