latinica  ћирилица
08/01/2019 |  15:45 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Линта: НДХ темељ данашње Хрватске

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је србомрзачки поступак Ивана Ђакића /22/, сина посланика ХДЗ-а Јосипа Ђакића, да на "Фејсбуку" објави фотографију усташе са одрубљеном главом Србина и тако упути "честитку" српском народу за Божић, један од многобројних доказа да су НДХ и усташтво темељ данашње Хрватске.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је у писаној изјави истакао да ова о

бјава сина посланика у хрватском парламенту не представља никакво изненађење и позвао ЕУ да јавно осуди рехабилитацију усташтва у Хрватској.

"Ријеч је о једном од многобројних доказа да је темељ данашње Хрватске злогласна НДХ и усташтво и да проусташке снаге отворено и јавно све безобзирније подстичу мржњу и позивају на насиље према преосталим Србима у Хрватској", навео је Линта.

Он је додао да је један од важних носилаца рехабилитације усташтва у Хрватској и Хрватска демократска заједница, која чини језгро актуелне власти и у чијем је посланичком клубу и Јосип Ђакић.

"Јасно је да Влада Хрватске, премијер Андреј Пленковић и предсједник Колинда Грабар Китаровић неће јавно осудити србомрзачки поступак Ивана Ђакића, нити ће ХДЗ искључити Јосипа Ђакића из свог посланичког клуба. Јасно је и да надлежне институције неће ухапсити и процесуирати Ивана Ђакића и казнити га затвором од три године, колико је предвиђено Кривичним законом Хрватске", истакао је Линта.

Он је још једном позвао Европску комисију, Европски парламент, САД и Њемачку да јавно најоштрије осуде рехабилитацију НДХ и усташтва у Хрватској, константан говор мржње и позивање на линч преосталих Срба у Хрватској и да захтијевају од власти у Загребу да крену у жестоки обрачун са нацифашизмом.

"Ако званични Загреб одбије да предузме конкретне мјери и активности у суочавању Хрватске са нацифашизмом и тамном страном своје прошлости ЕУ треба да Хрватској уведе санкције", додао је Линта.

Иван ђакић објавио је на свом "Фејсбук" профилу слику усташе са одрубљеном главом Србина изнад које је написао "Свим 'пријатељима' србићима сретан божић".

Портал "Индекс" навео је да према ономе што се може пронаћи на интернету слика приказује једног од кољача из Јасеновца, усташког концентрационог логора у Другом свјетском рату.