latinica  ћирилица
08/01/2019 |  15:55 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Полагање вијенаца широм Српске поводом Дана Републике

Одавањем почасти погинулим борцима Војске Републике Српске и свечаним пријемом, у Бијељини је свечано обиљежен Дан Републике.

Цвијеће и вијенце на централни споменик погинулим борцима Семберије положили су представници Градске управе , Борачке организације, Полиције, Оружаних снага, посланици из Бијељине и одборници у Градској скупштини.

- Сви знамо да је Република Српска крвљу натопљена , да је то наша светиња и нешто што никада не смијемо заборавити. Да је чувамо и будемо поносни што живимо своји на своме, рекао је Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Бијељина.

Традиционални пријем за представнике привредног и друштвено-политичког живота одржан је у Галерији Центра за културу. Признања су уручена истакнутим привредницима.

- Увијек је ово прилика да се сјетимо људи који су стварали али и ових који данас носе развој нашег града и Српске, нагласио је Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Уочи Дана Републике, Бијељина је окићена заставама Српске, а градоначелник Бијељине је најавио да ће један од тргова у Бијељини добити име 9.јануар.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је Српска постала политички неупитна, али да се мора популационо снажити, економски изграђивати и јачати.

"Републику Српску морамо сачувати у миру и мислим да су предсједник и Влада Републике Српске на добром путу да неким новим мјерама обезбиједе, прије свега, останак младих људи на овим просторима и њихово запошљавање", рекао је Стевановић.

Он је на пријему, који је организовао поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, нагласио да се у наредном периоду неопходно озбиљном синергијом борити за просперитетну и економски јаку Српску.

"Борба за Републику Српску, њено јачање, учвршћивање и стабилност треба да буде у миру. Сваки од нас мора уложити додатне напоре и енергију да би Српску учинили достојну народу који у њој живи и оних жртава које су пале за њено стварање", рекао је Стевановић.

У оквиру обиљежавања Дана Републике Српске, на Централни споменик за 1.080 бораца који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату, представници града Зворника, борачке популације, полиције, као и других градских организација положили су вијенце.

Начелник општине Угљевик Василије Перић честитао је данас 9. јануар - Дан Републике Српске уз жељу да сви раде за бољу и љепшу Српску.

"У наредном периоду треба много више радимо и марљиво стварамо боље услове за младе генерације које треба да остану на нашим просторима", рекао је Перић на традиционалном пријему за представнике друштвеног и политичког живота општине Угљевик. 

Перић је сумирао резултате из предходне године коју је оцијенио као успјешну, наводећи да је буџет општине у суфициту од 2,7 милиона КМ. Он је честитао Дан Републике грађанима Српске и пожелио им породичну срећу, добро здравље и радост у свим домовима, уз жељу да Угљевик и даље буде једна од најнапреднијих средина у Српској.

Архијерејски намјесник угљевичко-јањски протојереј-ставрофор Драган Пејчић на пријему је рекао да свака српска породица има свог заштитника - крсну славу, а да народ у Републици Српској као једна велика породица заједнички слави Светог Архиђакона Стефана.

Поводом Дана Републике у Угљевику је данас одржана и свечана академија на којој је истакнут допирнос бораца Војске Републике Српске као најзаслужнијих за стварање Српске.

Пријему поводом Дана Републике и Божића организовала је Градска управа Добоја којем су присуствовали представници јавног, политичког и друштвеног живота. И Требиње се припрема за свечану прославу Дана Републике.

Традиционално, и ове године Борачка организација и градска управа организоваће свечану колону и ватромет.

Извор: РТРС/СРНА