latinica  ћирилица
08/01/2019 |  16:53 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Америка снизила дипломатски статус делегације ЕУ у Вашингтону

Вашингтон је снизио дипломатски статус Делегације ЕУ у Вашингтону, а да о томе није званично обавијестио амбасадора.
Вашингтон - Бијела кућа  (Фото.sfgate.com) -
Вашингтон - Бијела кућа (Фото.sfgate.com)

Потез није био најављен и значи да је ЕУ, са становишта америчке владе, пала са нивоа суверене државе на ниво међународне организације. Дипломате у Бриселу вјерују да није у питању ствар протокола, већ да поступак Вашингтона има политичку позадину. Брисел од Вашингтона захтијева објашњење за такав потез.

Извори из ЕУ потврдили су да Брисел и Вашингтон расправљају о том проблему и да се још разматра званичан одговор ЕУ.

Портпарол Европске комисије рекла је новинарима да је дошло до одређене измјене протокола САД према ЕУ и да се тренутно воде дискусије о могућим импликација за делегацију ЕУ у Вашингтону.

Делегација ЕУ примијетила је 2018. године да њеног амбасадора у Вашингтону не позивају на одређене догађаје, а разлог је изашао на видјело на дан сахране бившег америчког предсједника Џорџа Буша старијег, 5. децембра.

Према ријечима европског дипломате, у Вашингтону су дипломате одавале посљедњу почаст, а амбасадор ЕУ Дејвид О'Саливен није као до тада прозван по хронолошком реду, у складу са дужином мандата, већ посљедњи.

Када су се европске дипломате распитале шта се догађа, организатори сахране су потврдили да су О'Саливенов дипломатски статус и статус мисије ЕУ смањени. Дипломате вјерују да се то догодило још крајем октобра или почетком новембра.