latinica  ћирилица
08/01/2019 |  18:44 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

На свјетске и регионалне изазове одговорити јачањем институција

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у традиционалом интервјуу за РТРС уочи Дана Републике, рекла је да Српска мора јачати своје институције, јер у региону и свијету дешавају се многи нестабилни процеси.

"Ми у Републици Српској не можемо се посматрати као неко изоловано острво, јер то нисмо. Не можемо се мјерити са оним државама које су веће, бројније, које имају све инструменте великих држава и на тај начин напредују", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Република Српска може да развија своју економију и да јача своје институције.

"Пратимо све процесе у региону. Можемо извући закључак да је ситуација нестабилна, али све то можемо посматрати и глобално. Морамо то све посматрати и у контексту Европске уније. Упорно понављам, јер знам да сам у праву, ЕУ је имала погрешан приступ према западном Балкану. Имала је неједнак однос према државама, али и према народима, што је изазвало одређене фрустрације", нагласила је предсједница Републике Српске.

Поручила је да је напредак остварен у амбијенту двоструких правила међународне заједнице коју су били на штету Републике Српске.