latinica  ћирилица
09/01/2019 |  09:15 ⇒ 09:29 | Аутор: Агенције

Добитници Златног глобуса стижу на 47. Фест

Неки од филмова који су у недељу награђени признањем Златни глобус Холивудског удружења страних новинара, другом најважнијом холивудском наградом послије Оскара, биће приказани на предстојећем 47. Фесту, најавио је Цебеф.
Фест - Фото: РТРС
ФестФото: РТРС

Филм "Фавориткиња" Јоргоса Лантимоса отвориће 47. Фест, а главна глумица ове црнохуморне историјске драме Оливија Колман добила је Златни глобус за најбољу женску улогу у комедији.

Колманова је на платну оживјела заборављену британску краљицу Ану, која вријеме радије троши на трке јастога него на владање краљевством, што користе двије дворске даме које се боре за мјесто владарке из сјенке.

Златни глобус за најбољи филм - мјузикл или комедију, отишао је у руке редитеља Питера Фарелија за остварење "Зелена књига", које ће такође бити приказано на Фесту.

Филм је смјештен у шездесете и прати префињеног пијанисту Дона Ширлија, који креће на турнеју по америчком југу и као возача ангажује неотесаног избацивача из Бронкса (Виго Мортенсен).

Махершала Али награђен је Златним глобусом за улогу Ширлија, а Ник Валелонга, Брајан Кири и Питер Фарели за најбољи сценарио ове духовите и инспиративне приче о необичном пријатељству у доба расне сегрегације.

Глен Клоуз је освојила свој трећи Глобус за насловну улогу у филму "Супруга".

Она тумачи супругу чувеног писца која након 40 година живота у његовој сјенци почиње да преиспитује свој живот и то управо док га прати на путу за Стокхолм, гдје треба да прими Нобелову награду за књижевност.

Реџина Кинг освојила је награду за најбољу споредну улогу у филму "If Beale Street Could Talk".

Ово остварење редитеља Барија Џенкинса, познатог по остварењу "Мјесечина", говори о борби младе Афроамериканке која се труди да докаже невиност свог неправедно осуђеног љубавника, а Кингова тумачи мајку главне јунакиње.

Кристијан Бејл освојио је Златни глобус за најбољу мушку улогу у комедији за филм "Глас", у коме игра Дика Чејнија који се труди да постане најмоћнији потпредсједник у историји САД.

Сва поменута остварења српска публика ће премијерно имати прилику да погледа на Фесту који ће бити одржан од 22. фебруара до 3. марта.

Цјелокупан програм фестивала биће објављен 24. јануара.