latinica  ћирилица
09/01/2019 |  09:54 ⇒ 10:03 | Аутор: СРНА

Удружење Срба из Хрватске: Српска да сачува територију и народ

Удружење Срба из Хрватске, у име неколико стотина хиљада избјеглих и прогнаних Срба из бивше Републике Српске Крајине и Хрватске, честитало је Српској 9. јануар - Дан Републике, са жељом да сачува своју територију и народ.
Удружење Срба из Хрватске (Фото:jadovno.com) -
Удружење Срба из Хрватске (Фото:jadovno.com)

"Знамо шта значи изгубити завичај и зато од Републике Српске очекујемо да буде још јача, да се развија јер је то једина гаранција за све њене становнике", наглашава се у честитки.

Из Удружења наводе да је Република Српска од оснивања прошла тежак период оспоравања, али је од свега тога била јача воља и љубав народа опредијељеног да очува њене институције и снагу.

Они истичу да је, захваљујући Републици Српској, српски народ опстао на овим просторима и сачувао идентитет и слободу.

"Жеља нам је да у наредним годинама још више оживи привреду, изради инфраструктуру, ојача образовни систем, очува културну баштину и све снаге усмјери на демографску политику", истиче се у честитки, коју је потписао генерални секретар овог удружења Милојко Будимир.

Удружење очекује да ће најављена декларација Србије и Републике Српске ићи у том правцу на добробит српског народа јер би тако и прогнани Срби из Хрватске коначно могли да ријеше бројне проблеме са којима се деценијама сусрећу.

Срби из Хрватске истичу да су захвални народу Републике Српске који им је притекао у помоћ у вријеме њиховог прогона, када су и многи Крајишници из западних крајева БиХ морали да напусте вјековна огњишта.

"Захвални смо предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић који и даље помажу нашем прогнаном народу не само у Републици Српској, него и у Србији и стално проналазе ријечи које су мелем за наше ране", додају из овог удружења.

Они наводе да без помоћи Републике Српске и њеног народа не би било ни највеће духовне и културне манифестације Срба из Хрватске - "Крушедолског сабора" сваке године посљедње суботе у мају код Манастира Крушедол на Фрушкој гори, поводом прогона Срба из Западне Славоније у акцији "Бљесак".

Република Српска данас слави 27. рођендан.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.