latinica  ћирилица
09/01/2019 |  10:55 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Прослава Дана Републике широм Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У општинама и градовима Републике Српске, свечано и достојанствено се обиљежава 9. јануар - Дан Републике.
Градишка - обиљежен Дан Републике - Фото: СРНА
Градишка - обиљежен Дан РепубликеФото: СРНА

Свечано данас и у Требињу. Полагањем цвијећа на споменик браниоцима Требиња 1991-1996. почело је обиљежавање Дана Републике. Представници града, Борачке организације, удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" након полагања цвијећа поручили су да се никада не смију заборавити они који су дали своје животе за слободу у којој живимо.

Предсједник требињске Скупштине Борачке организације Перо Мишељић рекао је да је 9. јануар посебан дан, како због оних који су уградили своје животе у темеље Републике Српске, тако и због свих бораца који су је бранили.

Предсједник "Насљеђе" Саша Пешикан рекао је да је Република Српска гарант опстанка српског народа са ове стране Дрине.

- Стварањем Републике Српске речено је "не" свим злочинима који су се дешавали нашем народу у протеклим вијековима - рекао је Пешикан, истичући да је за Републику Српску проливено много крви.

У 16 часова, традиционално, колона аутомобила окићених заставама Српске проћи ће улицама Требиња, а вечерас у 20 часова величанствен ватромет са платоа на Црквини биће круна данашњег славља на југу Републике Српске.

Велико славље поводом Дана Републике приредила је омладина Бијељине из насеља Богдановић плац.

У Шамцу су положени вијенци на централни споменик палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на којем су урезана имена 440 погинулих бораца Друге посавске бригаде, од којих су 362 била са шамачког подручја.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да се данас шаље порука да је потребно јединство Срба, као и осталих народа који живе у Српској јер се само тако може сачувати Република.

- Увијек пружамо руку свим људима добре воље и свим другим народима који живе у Републици Српској и БиХ јер је компромис о кључним питањима предуслов да у привредном и у сваком другом аспекту Српска и БиХ иду напријед - рекао је Милићевић.

Полагањем цвијећа и парастосом на централном градском споменику, навијачка група "Гробари Фоча" и ове године је, као и претходних, поводом крсне славе и Дана Републике Српске одала пошту погинулим српским борцима и цивилима из посљедњег рата.

Навијачи београдских "црно-бијелих", међу којима има и дјеце погинулих бораца, положили су цвијеће уз натпис "Захвални потомци - навијачи Партизана". Помен погинулим српским борцима и цивилима служио је свештеник Дарко Ђого.

У Спомен-храму на Вучијаку положени вијенци код споменика на којем су уклесана имена 626 бораца погинулих у Oдбрамбено-отаџбинском рату.

"Прњаворчани могу бити поносни на своје хероје који су учествовали у најзначајнијим биткама широм Републике Српске", рекао је предсједник општинске Борачке организације Владо Живковић.

Полагању вијенаца на Вучијаку присуствовала је и делегација Општинске организације породица погинулих и несталих бораца. Предсједник ове организације Боро Пеулић рекао је да су сви који су стварали Републику Српску, као и они који су изгубили најмилије у отаџбинском рату поносни на 9. јануар.

Начелник општине  Дарко Томаш рекао је да је Република Српска настала као потреба, прије свега, српског, али и свих других народа који у њој живе.

У Дервенти је, поводом Дана Републике Српске, испред централног спомен-обиљежја служен помен за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске из ове општине, положени вијенци, те уприличен свечани пријем."Имамо Републику Српску коју смо извојевали. Истина, коштала је јако пуно, коштала је и Дервенту 608 погинулих и 3.000 рањених. Не може се то тек тако занмаривати", рекао је начелник Дервенте Милорад Симић.

"Отаџбина се брани радом, развојем, љубављу и мислим да ми у Дервенти то веома добро радимо", додао је Симић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Дервента Чедо Вујичић, уз честитку за Дан Републике, истакао је да су за Републику Српску изгинули људи у најбољим годинама, те да због тога сви имају обавезу да је чувају и бране.

Предсједник Борачке организације општине Угљевик Јован Маринковић истакао је да су борци Војске Републике Српске најзаслужнији за њено стварање, а да је задатак свих који данас уживају у слободи да је чувају, развијају и воде у просперитет.

"Нека нам живи и нека се сваким даном све успјешније и снажније развија наша Република Српска", рекао је Маринковић.

Подсјетио је да су борци ти који су стварали Републику Српску, али је истакао улогу и значај привредника и свих који данас чине много да млади остају и желе да живе на својој земљи.

"Четири дуге и тешке године у рату борци су Српску бранили у рововима по зими и свим неприликама, и све је то било са циљем да се створи држава Српска и да се одбрани српски народ, не желећи да се угрози слобода других народа који желе да живе у Српској", рекао је Маринковић.

Он је нагласио да српски народ жели "своје да слави, а туђе да поштује".

Дан Републике обиљежен је данас у Градишци културно-умјетничким програмом који је приређен на отвореној сцени Културног центра. Начелник општине Зоран Аџић нагласио је да је 9. јануар један од најважнијих датума у скоријој историји српског народа на овим просторима.

"На 27. рођендан Републике можемо да кажемо да Српска није инат, него љубав и сигурност српског народа на овим просторима. Република Српска даје могућност Србима да је са свим другим народима развијају онако како желе и да чувају успомену на све оне који су уградили животе у њене темеље", рекао је Аџић.

У свечаном програму учествовали су мјешовити хор "Лира", КУД "Коловит" и глумац Градског позоришта из Градишке Драшко Видовић.

У Петрову су поводом 9. јануара - Дана Републике прислужене свијеће и положено цвијеће за 226 бораца Војске Републике Српске који су положили живот за Српску. Начелник општине Озрен Петковић нагласио је да је обавеза преживјелих да одају почаст онима који су за Српску дали највише што су могли."Нама су у обавезу оставили да чувамо нашу Републику, да се у миру боримо за њу храбро и одважно, и да никад ни на трен не поклекнемо", рекао је Петковић.

Дан Републике-Брод
Фото: РТРС

Дан Републике-Угљевик
Фото: РТРС

Дан Републике-Мркоњић Град
Фото: РТРС

Дан Републике Бризбејн Аустралија
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Дан Републике Бања Лука
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Дна Републике Српске - Зелени Вир
Фото: РТРС

Дан Републике Српске - Зелени Вир
Фото: РТРС

Лакташи Дан Републике
Фото: РТРС

Драгочај Бања Лука
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Лакташи Дан Републике
Фото: РТРС

Требиње Дан Републике
Фото: РТРС

Модрича Дан Републике
Фото: РТРС

Гацко - обиљежен Дан Републике
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Кифино село-Невесиње
Фото: РТРС

Кнежица
Фото: РТРС

Повелић
Фото: РТРС

Приједор Дан Републике
Фото: РТРС

Шипово Дан Републике
Фото: РТРС

Брод Дан Републике
Фото: РТРС

Дервента Дан Републике
Фото: РТРС

Пале Дан Републике
Фото: РТРС

Козарска Дубица Дан Републике
Фото: РТРС

Доњи Вакуф Дан Републике
Фото: РТРС

Бањалука Дан Републике
Фото: РТРС

Модрича Дан Републике
Фото: РТРС

Врбања Дан Републике
Фото: РТРС

Бањалука Дан Републике
Фото: РТРС

Црвена звезда Дан Републике
Фото: РТРС

Дервента
Фото: РТРС

Брезик - Ламинци
Фото: РТРС

Бањалука Дан Републике
Фото: РТРС

Косово и Метохија
Фото: РТРС

Нови Град Дан Републике
Фото: РТРС

Бањалука - Чесма
Фото: РТРС

Источно Сарајево
Фото: РТРС

Теслић
Фото: РТРС

Требиње
Фото: РТРС