latinica  ћирилица
09/01/2019 |  11:44 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Аустрија- Сметови до десет метара (ВИДЕО)

Аустрија је затрпана снијегом, а висина сметова достиже и десет метара, док су дијелови Њемачке одсјечени од остатка земље.
Снијегом затрпани аустријски путеви (фото: orf.at) -
Снијегом затрпани аустријски путеви (фото: orf.at)

Најмање 14 особа је погинуло у сњежним олујама које су погодиле Европу, а најтеже је у Алпима. Аустријски званичници подигли су упозорење на лавине на највиши могући ниво у неколико региона, а 350 становника њемачке покрајине Баварске је затрпано снијегом, преноси АП.

У појединим дијеловима Аустрије и на југу Њемачке школе су затворене, а неколико аутопутева је блокирано.

Како се наводи, блокиран је пут близу Минхена, а спасиоци на камионима покушавају да доставе храну заметеним мјестима у Баварској.

Опасност од лавина повећала се у току ноћи, а у Штајерској је опасност подигнута на највећи, пети ниво.

Ни данас падавине не јењавају, а прати их јак ветар, што може довести до наноса и покретања лавина.

Снијег ствара и велике проблеме и у саобраћају. Око 1.000 домаћинстава у Тиролу нема струје, а очекује се да би у току дана тај број могао да порасте.

У Доњој Аустрији је 270 домаћинстава без струје, а највише су погођени окрузи Мелк, Шајбс Лилинфелд, а прекид снабдијевањем струјом узрокован је падом дрвећа на електро водове од силине вјетра.

Најмање 14 особа је погинуло у сњежним олујама које су посљедњих дана погодиле Европу, а најтеже стање је у Алпима.

Отказани су бројни спортски догађаји, попут свјетског купа у санкању који је требало да буде одржан од петка до недјеље, од 11. до 13. јануара, а затворене су и бројне скијашке стазе за туристе.

Снијег изазива проблеме и у другим дијеловима Европе. Отказани су бројни летови у Словачкој, Холандији и скандинавским земљама.

У Атини су затворене школе, а у планинским дијеловима Грчке температура је пала до минус двадесет степени Целзијусових.