latinica  ћирилица
09/01/2019 |  12:02 | Аутор: СРНА

Перишић: Девети јануар - пркосни дан српског постојања у БиХ

Девети јануар - Дан Републике Српске је пркосни дан српског постојања у БиХ, поручио је Срђан Перишић, савјетник за политичка питања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Срђан Перишић (фото:BKTVNews) -
Срђан Перишић (фото:BKTVNews)

"Девети јануар је идентитет Српске и идентитет Срба у БиХ. Негација тог датума је негација српског идентитета", нагласио је Перишић.

Он је рекао да је Српска ове године одустала од идеје да Оружане снаге БиХ присуствују централној манифестацији обиљежавања Дана Републике у Бањалуци.

"Хоћемо да упутимо поруку бошњачкој елити да ми њима не желимо да одређујемо које ће датуме они да славе. Ми јесмо против тог 25. новембра који они обиљежавају уз присуство Оружаних снага БиХ. Ми имамо МУП Српске, имамо своје јединице које ће присуствовати обиљежавању. Као гости ће бити присутни и Срби који су у Оружаним снагама БиХ", навео је Перишић за Телевизију "Пинк".

Он је указао да негација 9. јануара, сатанизација и притисци усмјерени на институције Српске, прије свега на МУП и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са случајем "Драгичевић" долазе са исте адресе, а циљ је смјена власти и довођење послушника.

"Циљ је да смијене власт која им не одговара и доведу послушнике који ће се уклопити у њихово виђење Балкана и БиХ у НАТО-у", рекао је Перишић.

Према његовим ријечима, Срби у БиХ и Република Српска сметају НАТО-у, јер је Српска препрека да БиХ под притиском, без консензуса уђе у НАТО.

"Послије уласка Црне Горе у НАТО огромни су притисци да и БиХ постане њихова чланица. Тражи се да се без консензуса уђе у НАТО. Република Српска је препрека томе. Уколико се то догоди може да се поздрави са својим постојањем", рекао је Перишић.

Он је навео да је Додик непрестано изложен пријетњама јер његова политика не одговара западним центрима моћи и не уклапа се у оно што они желе, смета глобалистичким центрима у свијету.

"Због тога и протести. Западни центри моћи су изгубили на изборима 7. октобра. Он /Додик/ је њихова вишемјесечна, али и вишегодишња мета", рекао је Перишић.

Он је оцијенио да је безбједност у Српској на високом нивоу, да МУП Српске ради свој посао и да безбједност под контролом заједно са МУП-ом држе грађани.

"Грађани Републике Српске су досадашње протесте који су били девет мјесеци препознали као нешто што није њихово, као нешто што треба да одбаце", рекао је Перишић.

Он је нагласио да је управо МУП први на бранику Српске, због чега је био таргетиран од новообојене револуције.

"Све је било усмјерено на то да МУП Српске буде приказан као некаква паравојна формација, која има илегалне кампове за обуку и слично. МУП је таргетиран јер је на бранику и зато што је то једна од ријетких институција Републике Српске која ниједним дјелићем није прешла на БиХ", закључио је Перишић.