latinica  ћирилица
09/01/2019 |  15:33 | Аутор: СРНА

Кинези преузимају земунски "Икарбус"

Кинеска компанија "Јинлонг" требало би да средином године постане већински власник земунског предузећа "Икарбус" које производи аутобусе, изјавио је данас генерални директор ове фабрике Александар Вићентић.
"Икарбус", Земун (Фото: Fiveprime) -
"Икарбус", Земун (Фото: Fiveprime)

Он је рекао да очекује да ће средином јуна кинеском партнеру бити продато 51 одсто вриједности "Икарбуса", да ће Србија остати власник око 26 одсто, док ће преостали део бити у власништву малих акционара.

Вићентић каже да ће кинески партнер откупити и око 9,5 милиона евра дуга "Икарбуса" који, како је навео, не послује баш сјајно од средине 2018. године, те да "Јинлонг" планира проширење производње и на електро возила.

Он је рекао за Тањуг да се у Европи и свијету практично дешава револуција у аутоиндустрији, јер се прелази са дизел мотора на електро моторе и да су у тој области произвођачи из Кине далеко испред свих других.

Кинески "Јинлонг" је један од највећих свјетских произвођача батерија за електро возила, а велики је произвођач електро аутобуса, електро камиона и електро доставних возила.

Први аутобус у "Икарбусу" произведен је 1954. године по лиценци аустријске фирме "Саурер", а до сада је у тој фабрици произведено више од 20.000 аутобуса.