latinica  ћирилица
09/01/2019 |  21:13 ⇒ 10/01/2019 | 12:06 | Аутор: СРНА

Српска је народна република и због тога траје (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска дочекала поносно 27. рођендан, уз чињеницу да постоји дуже него неки други државни облици који су били на Балкану.
Интервју са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком - Фото: Screenshot
Интервју са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом ДодикомФото: Screenshot

"То говори о неколико важних ствари, а прва је да је ово народна Република. Да је народ није хтио, она се не би одржала", рекао је Додик у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност.

Истичући да је од свега најважнији мир, Додик је навео да је Српска данас слободна, стабилна, изграђена парламентарна демократија која на изборима добија легитимитет, да ове године биљежи највећу запосленост - 264.000 запослених, које никада до сада није имала, што показује позитивна кретања.

Када је ријеч о враћању неких од отетих надлежности Српске, Додик је истакао да ће Република Српска покушавати да врати отете надлежности, подсјетивши да је Српска била "трн у оку" странцима, који разумију да Срби не виде БиХ као своје трајно окружење, али покушавају да насиљем зауставе причу о томе.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик

"Знају да би се Срби одвојили од БиХ када би се појавила прва прилика да не буде насиља и рата, и то не мисли само Милорад Додик него већина људи", рекао је српски члан Предсједништва БиХ, подсјетивши да су о томе писали и неки престижни амерички листови који се баве спољним питањима.

Додик је истакао да у прилог враћању отетих надлежности Српској иде историјски контекст и то што у Уставу БиХ пише да БиХ има само надлежности који су изричито дате тим уставом, што значи да оно што није изричито написано у Уставу - није надлежност БиХ.

"То ће се десити, увјерени смо у то... Доћи ће једном вријеме, потпуно сам увјерен, само требамо бити увијек спремни да искористимо вријеме и да предочимо управо ту одредбу Устава", навео је Додик.

Он је подсјетио да је насиљем високог представника мијењан Устав БиХ, иако је то могуће учинити само ако се сагласе Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/.

"БиХ није мјесто наше слободе, наша слобода је искључиво Република Српска повезана са Србијом и то је оно што ми видимо. То се многима не свиђа, али то је суштински однос Срба овдје", рекао је Додик.

Он је навео да неке велесиле имају огромну моћ, али да је народ у Српској показао свој карактер, да хоће Републику Српску и своју слободу, а неће туторство.

"Синоним за нашу слободу је Република Српска и Србија, а никаква БиХ. БиХ је за овај народ овдје још у вријеме Аустроугарске и Отоманске империје, а и дан данас синоним за тамницу, неуспјех, туторство", навео је Додик.

Додик каже да постоје неки Срби у заједничким институцијама БиХ који праве озбиљне проблеме Српској с времена на вријеме и који су показали подаништво, док с друге стране постоји већински ментални склоп, којем и он припада, а који говори да је Република Српска на првом мјесту.

"БиХ је елемент у којем смо присиљени да будемо и још морамо да будемо. Али, у оквиру тога треба видјети шта је корисно за Републику Српску", рекао је Додик.

Он је оцијенио да Бошњаци имају једну озбиљну заблуду коју граде - да су жртве, а другу - да ће успјети да издоминирају БиХ.

"То, наравно, није тачно. Они данас немају фактичку власт ни у Требињу, ни у Бањалуци, Бијељини, било ком мјесту у Републици Српској, него је фактичка власт код нас који ту живимо, доминатно код српског народа", рекао је Додик.

Он је навео да је Српска држава која само тражи лојалност и да је добродошао свако, и Бошњак и било ко други, ко је лојалан.

"Бошњаци праве једну озбиљну заблуду, која ће потрошити њихове и вољне и историјске могућности. Процес који се одвија и куда се креће свијет уопште не иде у прилог Бошњацима у том погледу и губе значајно велике савезике, без обзира што се појаве неки рецидиви, неки амерички службеник из 1990-их година. Није могуће градити више ништа што би било наметнута воља странаца", поручио је Додик.

Он сматра да БиХ никада неће успјети да испуни критеријуме ЕУ, оцјењујући да је Република Српска доказани примјер самоодрживости и да би за пет година успјела да изврши сва прилагођавања европском правном насљеђу, али да то не може због оквира БиХ, јер из Брисела кажу да само БиХ може ући у ЕУ.

"Али, тако су говорили и за неке друге ствари. Видјећемо. Нама је важнија наша Република, слобода и одлучивање о нама самима, него ЕУ", рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска једина у БиХ може да буде самоодржива и да то не може да буде БиХ, јер стално неко са стране покушава да је моделира.

"То мора да буде промијењено или морамо да се разиђемо, и да сви посебно кренемо или да се направи озбиљно насиље и да се прекомпонује цијела БиХ, како би могла да испуни те европске критеријуме", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је ФБиХ у безнађу, јер је у сталном политичком сукобу Бошњака и Хрвата који губе значајне позиције које су имали у међународном споразуму и који су платили озбиљну цијену заблуда, стварања Хрватске, јер су се приклонили муслиманима против Срба.

"Најрадије од свих који би се извукли из БиХ су прво Хрвати. Они немају Републику Српску, немају ентитет, они су угурани у ФБиХ, гдје не могу да остваре своја права, најчешће су прегласавани и све више дешава им се депопулација", рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска опстаје и има своје институционалне оквире, те да стратези Дејтонског споразума нису рачунали да ће оволика енергија и љубав народа бити унесени у Републику Српску.

Додик је рекао да странци, када се с њима разговара насамо, увијек кажу да је Република Српска најбоља у свему.

"Ми имамо мање становника него ФБиХ, они имају мало боље бројеве, али наши бројеви показују да смо ми самоодржив систем, да наши приходи могу бити довољни", навео је Додик.

СРБИ ДА СЕ СКЛОНЕ ИЗВАН УДАРА АМЕРИЧКИХ ГЕОСТРАТЕШКИХ ИНТЕРЕСА

Предсједавајући Предсједништва БиХ изјавио је да су Сједињене Државе моћне и да имају своје озбиљне интересе, али да би једини интерес Срба овдје требало да буде да се склоне изван главног удара америчких геостратешких интереса.
"Ми смо само имали несрећу што смо се нашли на удару админстрације Била Клинтона јер је он хтио да прави каријеру, па је, сада знамо, Америка стала на страну муслимана и Хрвата у току рата", рекао је Додик.

Наводећи да је од првог дана означен као "лош момак" који прави проблеме, Додик је рекао да он никада није правио проблеме Америци и да се не мијеша у њихова геостратешка питања на Блиском истоку или било гдје у свијету.

"Али, ја имам право да говорим, немам право да ћутим и да се повучем, па таман испред мене стајала моћна Америка и њен људи", рекао је Додик, подсјетивши да се сукобљавао са америчким дипломатама који су хтјели да наметну заједничку полицију.

Додик је рекао да вјерује и очекује да ће предсједник САД Доналд Трамп због унутрашњих економских успјеха поновити мандат и да ће успјети да распрсне "вашингтонску мочвару".

Предсједавајући Предсједништва БиХ је навео да је реално било да се у САД послије избора Трампа за предсједника деси више промјена, те да је срушен мит о америчко предсједнику као о свемоћном политичару и државнику, чија је воља доминантна.

Према његовим ријечима, у Трамповом случају се показује да то није амерички предсједник, већ да постоји нека "дубока држава" која му се супротставила и није дозволила да има политичку и извршну улогу коју треба да има као предсједник.

"Али, одлична је вијест што је прекинута та линија Клинтонових и демократа, који су били веома лоши и ригидни према Српској, без обзира што је за вријеме владавине америчке администрације демократа у Дејтону верификована Република Српска", додао је он.

Додик је истакао да је погрешна представа да су Американци понудили Републику Српску, те додао да је она формирана много прије Дејтона, 9. јануара 1992. године.

"Ми смо се за њу изборили. Република Српска није у Дејтону постигла ни међународну верификацију, него раније, неколико мјесеци у Женеви и Њујорку, гдје је Српска прихваћена као страна у преговорима о БиХ и као такву је заступао Слободан Милошевић у Дејтону", напоменуо је Додик.

Он је истакао да га не занимају интереси ниједног другог народа у окружењу, него само интереси српског народа.

Оцјењујући да "Срби показују несаломиво подаништво великим и моћним", Додик је истакао да је то нешто што се мора "избити" из колективног понашања српског народа и да то "подаништво мора да престане".

"И велики воле када се сретну са неким ко има свој став, ко није љигавац и полтрон. Нико не воли полтроне, нико не воли `оне који се увлаче`", рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је навео да је очекивао више од Трампа, можда из неке политичке заблуде, али и жеље да се нешто промијени, те да се обрадовао када је Трамп говорио да америчка спољна политика више неће бити политика мијешања у унутрашње ствари.

Додик је рекао да вјерује да се Трампови људи не баве Србима и БиХ, него то раде неки рецидиви старе америчке администрације, али да у сваком случају треба поштовати велику Америку.

"Свакако, треба поштовати велику Америку, али ја не поштујем код Америке то мијешање у унутрашње ствари, то њихово насиље", рекао је Додик.

Он је навео да само наивни вјерују да је Велика Бритаија изашла тек онако из ЕУ, те подсјетио да се то десило у тренутку када се појавио Трамп, када се као хегемон у ЕУ појављује Њемачка, која је подредила Европу својим интересима.

Наводећи да постоји у ЕУ страх шта ће бити са Унијом када не буде више њемачког канцелара Ангеле Меркел и када француски предсједник Емануел Макрон губи код свог народа, Додик је оцијенио да Срби у вези са тим не треба да имају било какав сентимент.

Он је додао да се чини да историја поново игра са Србима јер се у приступним преговорима ЕУ и кроз измишљена поглавља тражи "чудо" и намеће прича о Косову, те да за неку малу помоћ ЕУ покушава да моделира Србе за своје потребе.

О КОСОВУ ПОТРЕБАН ОПШТЕДРУШТВЕНИ СРПСКИ КОНСЕНЗУС

Додик сматра да је кључно да се у Србији и код свих Срба постигне општедруштвени консензус о Косову и Метохији и окупи преговарачки капацитет око предсједника Србије Александра Вучића.

"Консензус мора да буде изграђен, и да то буде консензус и цркве и власти и опозиције, па чак и Срба из окружења", рекао је Додик у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност.

Додик је подсјетио да је Вучић поново наметнуо тему Косова, када се сматрало да је независност готова ствар, те оцијенио да није фер да се Вучићу то покушава ставити као озбиљан терет умјесто да сва политичка јавност у Србији и код Срба уопште и у Републици Српској помогне у проналажењу најбољег могућег рјешења.

"Можете ли то /Косово/ војнички вратити? Не, тешко. Можете ли то урадити за сто година? Нисам сигуран. Треба да се изабере", рекао је Додик, упозоривши да се у случају реинтеграције Албанаца у Србију може десити да их у парламенту буде најмање 30 одсто и да добију три најважније функције у Србији - мјесто предсједника државе, владе или парламента.

Он је оцијенио да тренутно Србија у политичком смислу показује подијељеност и да они српски политичари који су раније имали велику прилику да нешто ријеше о Косову, одједном сада причају о сасвим другим моделима и рјешењима.

"Вјерујем да ће се из тога изаћи на најбољи могући и рационалан начин. Не треба нам се десити да одлучујемо када будемо притиснути уза зид, то су најгора могућа рјешења", нагласио је Додик.

Он сматра да, без обзира на све, Србија не треба да се одрекне Резолуције 1244 Савјета безбједности УН о Косову и Метохији, пошто у Савјету безбједности постоји нови однос снага.

Додик је истакао да је стабилна и јака Република Српска највећа помоћ Србији, као и да најважније државно питање Србије јесте Косово, а национално Република Српска.

Наводећи да је Српска показала да може да опстане и да има егзистенцијалну способност, Додик је рекао да је јака Србија кључ за опстанак Српске, а нејака је лак плијен, и да то треба разумјети и без оклијевања саопштавати.

Додик је рекао да је "независно Косово" за њега рефлекс жеље међународног фактора да додатно понизи Србе, јер није било довољно што је разбијена Југославија и што су Срби етнички очишћени из Хрватске и страдали.

"Срби у Словенији чак немају ни статус националне мањине, постоје прогони у Црној Гори, стални притисак на Србе, у Македонији су одузели објекте Српске православне цркве /СПЦ/ и обиљежја српског народа. Важан елемент идентитета код Срба је црква и вјера", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, зато није случајно што су Шиптари на Космету "скочили" на српске манастире и цркве, спаљивали их и рушили, а да је међународна заједница све то гледала, јер је требало развити нови страх код Срба да напусте тај простор.

На питање шта би учинио када би Дрина била вјечита граница /између Србије и Српске/, а сва њена вода у једној чаши, Додик је узео чашу и попио воду, уз ријеч "живјели".

"Дрина је прелијепа ријека и треба да тече, али она је српска ријека", рекао је Додик.

Он је за Жељка Комшића, који је изјавио да је Дрина вјечита граница, рекао да је то још један рецидив неког идеалисте и јуришања на вјетрењаче.

"Овдје је реална ситуација на терену. У Бањалуци је власт српска. Он /Комшић/ може да прича шта хоће, неће успјети да је подвргне или подметне тој причи Сарајева. Шта је Сарајево? Вјештачки град који је направљен на експлоатацији и нас овдје из бањалучке регије за вријеме док је постојала БиХ. Све је било централизовано у Сарајево. И то хоћете поново? Наравно да не може и неће се десити", каже Додик.

Подсјетивши на југословенство као највећу српску заблуду, Додик је рекао да никада неће прежалити историјски тренутак када је 17 општина бањалучке регије послије Првог свјетског рата затражило од краља да се Крајина присаједини Србији, а из Београда дошло писмо у којем се каже да се то мора урадити преко Сарајева.

"И ето, послије сто година, на истом смо мјесту. Опет ми овдје желимо што тјешње везе са Србијом, а онда се налазе неки који мисле да треба од Дрине да направе бедем, што је немогуће. Тај бедем се не прави само да се изгради зид, него се гради кроз историју сталним комуникацијским омаловажавањем", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је једном у Бриселу тражио европску помоћ за изградњу ауто-пута Бањалука-Београд, те да је добио новац до Добоја, а за даље му је речено да ће ЕУ финансирати све што иде према Сави /Хрватској/, али не и према Дрини /Србији/.

"У међувремену се појавила могућност да користимо подршку кинеског капитала и да правимо такве ствари. Кључно је урадити што више комуникацијских путева, жељезница које иду према Дрини /Србији/", навео је он, додајући да је то Вучић препознао.

Он је напоменуо да је Сарајево направило проблем када је Бањалука тражила сагласност да гради гасовод из Србије до Бањалуке, и да су се умијешали европски људи, који су рекли да се то не дозволи.

"И шта ће мени та Босна, за шта ће ми? У међувремену, исти тај гас долази из Србије у Сарајево, а не може до Бањалуке", рекао је Додик.

Додик је поновио да треба укинути Тужилаштво БиХ, јер су га странци направили као дио окупационог система, да се обрачуна са непослушни политичарима, те подсјетио да је он човјек који је посљедњих десет година добио стотину кривичних пријава и обрађиван код тог тужилаштва без доказа.

"Тужилаштво БиХ је мотивисано да нешто нађе у Српској и затвори све нас. Овдје је на сцени БиХ савремена прича о `сјечи кнезова`, оно што су урадили Србима /Турци/. Стално смо предмет у медијима, нема шта нам не раде и провлаче кроз блато, а када узвратите нешто, одмах добијате тужбу", каже Додик.