latinica  ћирилица
09/01/2019 |  21:29 ⇒ 21:36 | Аутор: dnevnik.ba

Злочин у Бухиним кућама: Циљ тзв. Армије РБиХ истјеривање Хрвата из Средње Босне

Славко Марин, руководилац одјела за бранитеље и Домовински рат Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ за Дневник.ба је коментарисао данашњу 25. годишњицу злочина тзв. Армије РБиХ у Бухиним кућама надомак Витеза за који нитко још увијек није кривично одговарао.
Алија Изетбеговић (фото:dnevnik.ba) -
Алија Изетбеговић (фото:dnevnik.ba)

"Масакр над Хрватима у Бухиним кућама код Витеза био је завршни рачун, задњи покушај освајања Средње Босне. За злочин нитко није одговарао", рекао је Марин.

Подсјетио је и да је главни циљ тзв. Армије РБиХ било протјеривање Хрвата из Средње Босне.

"Незамисливо је да поред свих чињеница и аргумената, које толико људи зна, институције БиХ, не раде или не желе радити свој посао", додао је.

Према његовим ријечима, ниједан бошњачки медиј, а поготово јавни сервиси у БиХ нису на данашњи дан нашли мјесто за помен жртава у Бухиним кућама.

"Јавни сервиси су утемељени ради сви грађана БиХ, самим тим и ради Хрвата као једног од три конститутивна народа. Зашто се онда све жртве не могу и неће третирати једнако? Жртве тзв. Армије РБиХ третирају се као спорадични инциденти, је ли самим тим спорадично убити толике људе, чија имена постоје, чија се имена могу пронаћи у службеним документима, а да након толико година нитко за то не одговара?", упитао се Марин.

Сматра и да јавни медији оваквим чином показују да жртве нису битне, битно је само промовисање одређених политика.

"Докле год се будемо бавили само таквим политикама, нећемо моћи рјешавати проблеме које имамо", рекао је.

Ипак, поред свега негативног, како је казао, вјерује да ће починитоци бити кажњени, као и остали одговорни за све посљедице тешког рата.

"Надам се да ће медији постати објективни, да ће барем жртве моћи приказати достојанствено. Да ће ти исти медији наћи мјеста да једнако третирају жртве и у Бухиним кућама и у Ахмићима, и у Крижанчевом Селу и у Сребреници. То је једини начин да спознамо трагедију која нам се свима догодила те да наставимо градити БиХ за све њене конститутивне народе једнако", закључио је Марин у разговору за Дневник.ба.

У Витезу је данас обиљежавање 25. годишњице злочина над хрватским бранитељима и цивилима у селу Бухине куће којег су починиле јединицее тзв. Армије РБиХ 9. јануара 1994. године. Циљ бошњачко-муслиманске војске био је, освајањем Бухиних кућа, иначе хрватског села, пресјећи енклаву Лашванске долине на два дијела - Витез и Нови Травник и Бусовача. Тог 9. јануара 1994. године у Бухиним кућама свирепо је убијено 27 Хрвата.

Најмлађа жртва покоља је двогодишњи дјечак Данијел Грбавац. Хрватски бранитељи су заробљени и масакрирани.