latinica  ћирилица
10/01/2019 |  09:19 ⇒ 09:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Осам жртава лавина у Аустрији (ФОТО)

На хиљаде људи је заробљено у Аустрији због обилних сњежних падавина које никако не стају, многи су потпуно одсјечени од остатка земље, а до сада су лавине однијеле осам људских живота.
Снијег у Аустрији - Фото: Тwitter
Снијег у АустријиФото: Тwitter

Више од 40 мјеста у покрајинама Салцбург, Тирол, Доња Аустрија и Штајерска су одсјечени од остатка Аустрије и до њих се не може стићи, због чега су проглашена кризним зонама.

Више од 1.200 војника укључено је у акцију спасавања и избављења грађана из завејаних мјеста, а у интервенцијама снабдијевања користе се и хеликоптери.

Што се лавина тиче опасност од сњежних одрона никада није била тако висока, и у чак четири покрајине проглашен је највиши, пети ниво опасности.

Готово свакодневно се објављују вијести о жртвама лавина и до сада је сњежни одрон однио осам жртава.

 У Абтенауу настрадала су два аустријска држављана, један словеначки скијаш, који је скијао ван писте погинуо је у Цаухензеу, једна Швајцаркиња и троје Њемаца изгубили су животе у покрајини Форарлберг, а у сриједу послије подне погинуо је и 16-годишњи тинејџер у Санкт Антону ам Арлбергу.

Такође се тренутно трага и за неким несталим лицима у општини Лилиенфелд.

Аустријске власти стријепе да се не понови драма од прије 20 година када је лавина погодила општину Галтир и усмртила 38 особа, а повриједила 50 лица.