latinica  ћирилица
10/01/2019 |  10:02 | Аутор: СРНА

Конго: Опозицони лидер изабран за предсједника

Лидер опозиције у Конгу Феликс Чисекеди изабран је за предсједника на изборима и то је прва демократска транзиција власти у историји ове земље, потврдила је данас изборна комисија.
Конго (илустрација РТРС) -
Конго (илустрација РТРС)

Ова објава изненадила је многе који су очекивали побједу кандидата владајуће партије Емануела Рамазанија Шадарија, који је близак досадашњем предсједнику Џозефу Кабили.

Чисекеди је добио седам милиона гласова, Шадари 4,3 милиона, а други опозициони лидер Мартин Фајулу 6,3 милиона, саопштила је комисија, пренијела је агенција ДПА.

Избори су одржани 30. децембра и обиљежени су проблемима, укључујући уништавање машина за гласање, нападе милитаната и појаву еболе. Гласање је претходно било одгођено за двије године.

Изборна комисија је због еболе и насиља одгодила гласање за предсједника у три области.

Ови региони, познати као упоришта опозиције, обавијештени су да могу да гласају у марту, али би нови предсједник требало да положи заклетву већ током овог мјесеца. То значи да су милиони људи остали без права гласа.

Оба опозициона кандидата изјавила су раније да сматрају да гласање неће бити слободно и поштено имајући у виду проблематичну политичку историју Конга.