latinica  ћирилица
10/01/2019 |  10:30 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Калинић: Судбина Српске је у нашим рукама

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић рекао је да је поносан на чињеницу да је Српска у 27 година свога постојања и поред објективних ограничења дефинитивно бољи и уређенији дио БиХ и да је баш због тога способна да функционише као држава за себе.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

"Ми смо и данас изложени бројним притисцима и оспоравањима извана и изнутра.

Али у 2019. години треба да наставимо својим путем, наравно, не угрожавајући никога. При томе су за нас кључни стратешки циљеви - економски напредак и политичка консолидација, што укључује и нови Устав са рехабилитацијом насилно одузетих надлежности", истакао је Калинић у изјави за Срну.

Ако је Република Српска као таква "добродошла" у постдејтонску БиХ, каже Калинић, онда треба да остане у тој сложеној заједници, а ако не онда без икакве дилеме - зна свој пут.

"У области економије најважније је да обезбиједимо развој реалног сектора и нова радна мјеста за младе способне људе. То је могуће само довођењем домаћих и иностраних инвеститора којима треба дати све погодности за отварање фабрика и повезивање са привредама региона", оцијенио је Калинић.

Он је додао да тога неће бити уколико политика не осигура мир, стабилност и правну сигурност, јер нико неће уложити новац у земљу у којој нису стабилне институције и уређени закони.

"Бојим се да о томе апсолутно не воде рачуна неке политичке странке које су у први план ставиле политику манипулације и лијечење фрустрација јефтином трговином људским невољама и трагедијама. У тренутку када смо суочени са свим контроверзама и опструкцијама представника Републике Српске на нивоу БиХ клизећом мајоризацијом, игнорисањем наших легалних и легитимних интереса у БиХ било би политички одговорно да прије свега опозиција, али и власт у Републици Српској прогласе мораторијум на отварање и потенцирање свих оних питања у неком разумном времену која могу да подрију уставни интегритет Српске и перспективу њеног мирног и стабилног развоја", истакао је Калинић.

Нагласио је да би сви требали да схватимо да је судбина Републике Српске, прије свега, у нашим рукама и да немамо другу земљу осим ове за коју су многи дали своје животе.