latinica  ћирилица
10/01/2019 |  10:59 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Брнабић: Наставити конкретну сарадњу са Српском

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће наставити политику конкретне сарадње са Републиком Српском, коју је покренуо Александар Вучић док је водио српску владу, те да су односи Бањалуке и Београда посебни, природни и никога не угрожавају, а посебно не однос Србије са БиХ.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

Она је подсјетила да је Србија до сада упутила Републици Српској помоћ у укупној вриједности од око 22 милиона евра, и то за конкретне пројекте из области инфраструктуре, за школе, болнице, домове културе, да је дато седам милиона евра за Сребреницу, а прошле године отворен је најљепши пројекат - Дом културе у Невесињу који носи име српског глумца Небојше Глоговца.

"Није то више политика само на речима, већ конкретне сарадње. Видите да смо ми често тамо, и представници Републике Српске код нас. Имамо заједничке седнице владе. Последњу смо имали у Требињу у августу, а следећу ћемо имати у Србији", рекла је Брнабићева за телевизију "Хепи".

Она је истакла да се вратила са предивним утисцима са обиљежавања Дана Републике Српске у Бањалуци и да је видјела да су људи поносни и срећни.

"Људи у Србији често не разумеју довољно, а ни ја то нисам раније довољно разумела, колико значи људима Српска за стабилност, сигурност, основну безбедност и будућност у том миру", рекла је Брнабићева и истакла да се осјећа увијек као код куће када је у Републици Српској.

Премијерка Србије је навела да јој је велика част што је добила Орден Републике Српске, не само за њу лично, већ за цијели тим који је радио на добрим односима заједно са Вучићем.

"То није само орден за мене, већ целу Владу Србије, која је наставила политику коју је поставио Вучић као премијер. Ја сам из те његове политике учила и видела колико је важно нашем народу у Републици Српској, као и Србима у Србији да имамо најбоље односе", рекла је Брнабићева.

Брнабићева је подсјетила да је Србија гарант Дејтонског споразума, те навела да је занимљиво што су и представници хрватског народа били на свечаности у Републици Српској, што је показатељ да Српска није против било кога или било чега, већ значи сигурност и стабилност за Србе.

Говорећи о Косову и Метохији, Брнабићева је оцијенила да се то питање не смије оставити као замрзнути конфликт, јер утиче на напредак Србије.

Према њеним ријечима, замрзнути конфликт значи замрзнуту нестабилност која у једном тренутку "може да се отопи".

Брнабићева је потврдила да су САД тражиле да Србије престане са лобирањем за повлачење признања једнострано проглашене независности Косова, а да је то Београд отворено одбио.

"Док год они лобирају за додатна признања, потпуно је фер-плеј да ми лобирамо да земље повуку признање", рекла је она.

Брнабићева је додала да са пажњом посматра како ће се испунити изјаве из Приштине да неће укидати таксе на српску робу, иако су ту мјеру осудиле и ЕУ и САД.

"Волела бих да су мало разумнији јер би то било добро и за грађане албанске националности на Косову И Метохији, али и цео регион", нагласила је Брнабићева.

Наводећи да за већину земаља у свијету, па чак ни за САД и Њемачку, питање Косова није затворена тема, Брнабићева истиче да има најмање десет земаља за које се не зна да ли су признале самороглашено Косово, а воде се као да јесу.