latinica  ћирилица
10/01/2019 |  11:28 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Сарајево мора да прихвати да је наш Дан Републике у складу са уставом и законима

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је данас да желе да поруче свима у Сарајеву, који су ових дана константно истицали да је Дан Републике неуставан, да тај празник ни на који начин није неуставан јер је послије одлуке Уставног суда БиХ одржан референдум на којем су грађани Српске великом већином рекли да желе да се Дан Републике обиљежава 9. јануара.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

"Послије срамне одлуке Уставног суда БиХ донесене прегласавањем за којим су посегле бошњачке и стране судије, а срамне су све одлуке донесене прегласавањем, услиједио је референдум на којем је изражена воља грађана. Народна скупштина Републике Српске је потом донијела одлуке на основу којих је Дан Републике у потпуности у складу са Уставом и законима у Српској. Дан Републике је празник свих грађана и људи који живе у Српској и поштују њене институције и законе", рекао је Ковачевић Срни.

Додао је да желе да подсјете политичко Сарајево да је Република Српска, која је основана 9. јануара 1992. године, са својим демократским капацитетом отишла на мировне преговоре у Дејтон.

"Тамо је добила међународну потврду за разлику од Републике БиХ која је у Дејтону заувјек угашена. То је чињеница коју би и они требали да поштују", нагласио је Ковачевић.

Он је осудио нападе на новинара и уредника БХТ-а Свјетлану Топалић, наводећи да је она изложена стравичном медијском линчу само због тога што је честитала Дан Републике својој Републици Српској.

"Крајње је вријеме да у Сарајеву схвате да БиХ постоји или са Српском и Даном Републике - 9. јануаром или уопште не постоји", каже Ковачевић.