X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/01/2019 |  12:05 | Извор: СРНА

Одаловић: Припадници ОВК не иду у Хаг само да свједоче - они ће бити и оптужени

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић рекао је да група бивших припадника такозване ОВК, која данас одлази у Хаг, тамо не иде да буду свједоци, већ да ће бити на листи осумњичених и оптужени.
Вељко Одаловић - Фото: Бета
Вељко ОдаловићФото: Бета

Он је нагласио да се међу позванима, које ће саслушати тужиоци Специјалног суда за ратне злочине, налази неколико високих званичника, припадника командне структуре ОВК.

"То је посебно важно јер смо ми, у сарадњи са специјализованим тужилаштвом, прикупили много података и указали на директну повезаност људи који су били у командној структури са злочинима који су били почињени", рекао је Одаловић.

Он је изразио наду да Руса Мустафа, Сулејман Сељими и Ремзи Шаља неће бити само свједоци већ и оптужени, преноси РТС.

Одаловић је увјерен да ће истрага процесуирати предсједника самопроглашног Косова Хашима Тачија и премијера Рамуша Харадинаја.

"Важно је и да особе које су на политичкој јавној сцени, а које су чиниле злочине, треба одатле да се уклоне и да се утврде њихове одговорности и буду санкционисани", нагласио је Одаловић.

Он је навео да Комисија за нестала лица Владе Србије и даље води евиденцију о више од 580 лица српске и неалбанске националности који су били у око 140 илегалних затвора и нагласио да вјерује да ће истраге бити настављене јер постоји много информација и доказа о злочинима.

"Мора да се спроведе и темељна истрага о `Жутој кући` и злочинима који су тамо почињени", рекао је Одаловић.