latinica  ћирилица
10/01/2019 |  12:05 | Аутор: СРНА

Одаловић: Припадници ОВК не иду у Хаг само да свједоче - они ће бити и оптужени

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић рекао је да група бивших припадника такозване ОВК, која данас одлази у Хаг, тамо не иде да буду свједоци, већ да ће бити на листи осумњичених и оптужени.

Он је нагласио да се међу позванима, које ће саслушати тужиоци Специјалног суда за ратне злочине, налази неколико високих званичника, припадника командне структуре ОВК.

"То је посебно важно јер смо ми, у сарадњи са специјализованим тужилаштвом, прикупили много података и указали на директну повезаност људи који су били у командној структури са злочинима који су били почињени", рекао је Одаловић.

Он је изразио наду да Руса Мустафа, Сулејман Сељими и Ремзи Шаља неће бити само свједоци већ и оптужени, преноси РТС.

Одаловић је увјерен да ће истрага процесуирати предсједника самопроглашног Косова Хашима Тачија и премијера Рамуша Харадинаја.

"Важно је и да особе које су на политичкој јавној сцени, а које су чиниле злочине, треба одатле да се уклоне и да се утврде њихове одговорности и буду санкционисани", нагласио је Одаловић.

Он је навео да Комисија за нестала лица Владе Србије и даље води евиденцију о више од 580 лица српске и неалбанске националности који су били у око 140 илегалних затвора и нагласио да вјерује да ће истраге бити настављене јер постоји много информација и доказа о злочинима.

"Мора да се спроведе и темељна истрага о `Жутој кући` и злочинима који су тамо почињени", рекао је Одаловић.