latinica  ћирилица
10/01/2019 |  13:12 | Аутор: СРНА

"Форд" најавио отпуштања у Европи

Амерички произвођач аутомобила "Форд" саопштио је да планира велико реструктурисање свог пословања у Европи, укључујући смањење броја запослених, да би повећао профитабилност.
Форд -
Форд

Циљ нове стратегије је смањење структурних трошкова и редизајнирање прозводне линије комерцијалних и путничких возила, као и увоза.

"Предузимамо одлучну акцију ради трансформисања `Фордовог` пословања у Европи", изјавио је Стивен Армстронг, потпредсједник компаније и предсједник одјељења за Европу, Блиски исток и Африку.

"Форд" није прецизирао колико ће радника бити отпуштено, али је нагласио да се нада да ће бити добровољних раскида уговора о раду.

Једна од конкретних мјера је окончање производње малих аутоматских мјењача у француском Бордоу.

У Њемачкој ће бити завршена производња модела "ц-макс" и "гранд ц-макс" као одговор на пад потражње у Европи за компактним мултифункционалним моделима.

"Форд" наводи да ће у Русији извршити стратешку ревизију рада компаније "Форд Солерс" и да је на столу неколико опција за реструктурисање.

Компанија планира и да консолидује своје сједиште у Британији. "Форд" у Европи запошљава око 53.000 људи, што је више од четвртине укупног броја радника америчког гиганта.