latinica  ћирилица
10/01/2019 |  13:37 ⇒ 11/01/2019 | 07:43 | Аутор: РТРС

Кабинет предсједнице - Дан Републике легалан и легитиман

Поводом злонамјерних и нетачних информација које у контексту обиљежавања Дана Републике Српске, ових дана емитује дио медија у БиХ, а посебно у ФБиХ, Кабинет предсједнице Републике Српске у информише јавност да се обиљежавање 9. јануара реализује у складу са Законом о Дану Републике ("Службени гласник Републике Српске" број 113/16 од 27. децембра 2016. године), који је легалан и легитиман, на снази и, као такав, производи правна дејства.

Такође, у саопштењу истичу да чињеница да бошњачки политички представници поново покушавају да пред Уставним судом БиХ оспоре Закон о Дану Републике Српске, ни на који начин не доводе у питање његово актуелно важење и дејство.

У овом саопштењу кажу и да Кабинет предсједнице Републике Српске, али и друге институције и, што је најважније, народ Републике Српске, како се показало и приликом обиљежавања овогодишњег дана Републике, у потпуности одбацују покушаје бошњачких политичких представника за прекрајањем и извртањем историјских чињеница.

"У складу са наведеним, ноторна је чињеница да је Република Српска настала одржавањем оснивачке Скупштине, односно усвајањем Декларације о проглашењу 9. јануара 1992. године и да је, као таква, унијела свој територијални интегритет и правни субјективитет у дејтонску БиХ, што су својим извјештајима потврдили и најзначајнији међународни правни ауторитети, попут Венецијанске комисије", наводе из Кабинета.

Истичу да су руководство, институције и народ Републике Српске јединствени у ставу да је Дан Републике Српске један од кључних елемената нашег идентитета, те да о његовом обиљежавању могу искључиво одлучивати институције и народ Републике Српске.

Кабинет предсједнице Републике Српске и овом приликом свим грађанима честита Дан Републике Српске, са жељом за што јачом, стабилном и просперитетном Српском.