latinica  ћирилица
10/01/2019 |  13:41 | Аутор: СРНА

"Захвалност за одликовање генерал-мајора Лисице"

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације у Броду Зоран Видић захвалио је предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић што је, на приједлог ове организације, постхумно одликовала генерал-мајора Славка Лисицу Оредном Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.
Одликовања -
Одликовања

"Наш генерал Славко Лисица то заслужује. Мјештани никада неће заборавити ко је најзаслужнији за ослобађање Брода. Захвални смо што је признање уручено 9. јануара на Дан Републике", рекао је Видић Срни.

Он је подсјетио да је 7. октобра 1992. године тадашњи пуковник Лисица рекао да је Брод слободан и да је Војска Републике Српске /ВРС/ изашла на ријеку Саву - природну границу Српске.

Генерал-мајор Лисица постхумно је одликован Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама Војске Републике Српске у оружаној борби са непријатељем и ослобођење Српске.

ВРС је 7. октобра 1992. године заједно са генералом Лисицом који је командовао тактичком групом Добој, ослободила Брод, чијих је двије хиљаде Срба било утамничено у седам логора хрватско-муслиманских јединица.

Током ослободилачко-одбрамбеног рата у Броду су погинула 244 борца ВРС, док их је рањено више од 700.

На Тргу патријарха Павла у Броду 6. октобра 2016. године откривена је биста генералу Лисици. Бисту је наручила Борачка организација.

Генерал-мајор Славко Лисица преминуо је 28. јуна 2013. године, након дуже болести у 69. години.