latinica  ћирилица
10/01/2019 |  13:58 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Тривић-Ровер: Подршка учењу о националним мањинама

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић подржала је пројекат такмичења ученика основних школа у познавању традиције, културе и обичаја националних мањина у Републици Српској и истакла да је потребно укључити већи број школа у његову реализацију.
Наталија Тривић и Фрањо Ровер - Фото: СРНА
Наталија Тривић и Фрањо РоверФото: СРНА

Тривићева је данас са предсједником Савеза националних мањина Републике Српске Фрањом Ровером разговарала о активностима овог савеза у предстојећој години, као и о могућностима унапређења сарадње у области подршке учењу о националним мањинама у основним школама, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

"Немјерљив је значај упознавања дјеце основношколског узраста о култури и обичајима националних мањина које живе у Републици Српској, као и њиховим правима", навела је Тривићева.

Она је, осврнувши се на подршку у смислу суфинансирања програма у области културе које реализују удружења националних мањина, подсјетила да је овогодишњи грант за програме националних мањина 40.000 КМ.

Ровер рекао је да је задовољан сарадњом са Министарством просвјете и културе и школама у реализацији такмичења о националним мањинама.

"Потписали смо Меморандум о сарадњи у области промоције, подршке и учења о националним мањинама са општином Прњавор и градом Приједор и основним школама са подручја ове двије локалне заједнице. Планирано је потписивање таквих меморандума и са Бијељином, Лопарама и Угљевиком", најавио је Ровер.

Он је позвао Тривићеву да присуствује такмичењима ученика, која ће бити одржана током фебруара, а на којима ће бити представљени традиција, култура и обичаји националних мањина.