latinica  ћирилица
10/01/2019 |  14:43 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Сумња у стварну намјеру реиса Кавазовића

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић још није укинуо параџемате који се прије три године нису приклонили легалној Исламској заједници, због чега постоји сумња у његову стварну намјеру укидања илегалних џемата, сазнаје Срна у безбједносним структурама.
Вехабије у БиХ - Фото: РТРС
Вехабије у БиХФото: РТРС

Иако је Кавазовић вехабијама у 64 параџемата дао рок до 1. марта 2016. године да се интегришу у Исламску заједницу, то се никада није десило.

У годишњем извјештају америчког Стејт департмента о вјерским слободама за 2017. годину наведено је да на територији БиХ и даље дјелује 21 илегални џемат у којем се окупљају радикални исламисти.

У посједу Срне је и фотографија на којој се види Кавазовић у друштву једног од најтраженијих свјетских терориста Нусрета Имамовића у вехабијској заједници Горња Маоча у вријеме док је Кавазовић био главни муфтија у Сребренику, општини којој припада Горња Маоча.

Тим више је право лице поглавара Исламске заједнице у БиХ још непознато, с обзиром на то да је он као реис званично осудио дјеловање параџемата, али да је још као тузлански муфтија 2007. године стао у заштиту Имамовића који је и оснивач вехабијских заједница у Горњој Маочи и Горњој Дубници.

Кавазовић се још 2008. године обрачунавао и са званичницима БиХ који су хтјели да заведу ред у Горњој Маочи, параџемату који је пружио најјачи отпор Исламској заједници.

У Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ кажу да ће Имамовић, који се налази на ратишту у Сирији и којег је Стејт департмент ставио на листу најопаснијих свјетских терориста, бити ухапшен чим се појави у БиХ.

Навели су да је Имамовић већ дуже вријеме под истрагом и да располажу информацијама да се од децембра 2013. године налази на сиријском ратишту.

Имамовића је Стејт департмент ставио на листу десет специјално означених терориста због његовог ангажмана у Сирији.

Имамовићу је центар из Беча прије шест година дао задатак да уједини све вехабије из БиХ, Србије, Македоније, Црне Горе и са Косова који ратују у Сирији.

Здружене полицијско-безбједносне снаге су у фебруару 2010. године са око 600 припадника упале у Горњу Маочу, у оквиру акције "Свјетлост".

Спектакуларна акција завршена је хапшењем неколико лица, међу којима је био и Имамовић.

Ипак, Имамовић и остали пуштени су из притвора, а истрага и цијели случај завршили су у слијепој улици, па се тако чак и заборавило на Маочу.

У БиХ више нико не нуди конкретно рјешење тог проблема.

У воду је пала и нада да ће, уколико Исламска заједница не ријеши проблем параџемата, тај проблем да ријеше институције БиХ након што је министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић признао да не постоји законска могућност да параџемати буду укинути на силу.

Параџемата, према извјештајима безбједњака у БиХ, има у чак у 19 општина у Федерацији БиХ.