latinica  ћирилица
10/01/2019 |  16:51 ⇒ 11/01/2019 | 10:37 | Аутор: РТРС

У сарајевским медијима хистерија због прославе 9. јануара!

Ниједно Удружење новинара у БиХ није стало у заштиту новинарке БХРТ-а Свјетлане Топалић која је доживјела салву најгорих увреда и позива на линч само зато што је честитала рођендан Републици Српској.

У изјави за нашу ТВ, Топалићева каже да никога није увриједила, напротив да уважава реалност, а она је да је јуче пола БиХ славило Дан Републике. Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да је примјер новинарке БХРТ-а доказ да ће сваки Србин у Федерацији који изрази наклоност Српској бити изложен голготи.

Очекивано, обиљежавање рођендана Републике Српске у бошњачкој јавности и медијима дочекано је на "нож". У богатом репертоару увреда издвајају се поруке да је 9. јануар неуставан, дискриминирајући и тзв "Дан" Републике. А када је новинарка БХРТ-а Свјетлана Топалић на твитер налогу честитала рођендан Републици, мржња је достигла врхунац.

"Ја не мислим да сам неког увриједила. Република Српска је пола државе БиХ. Пола БиХ је јуче славило рођендан. Ја не видим разлог оноликој хистерији, драми и осталом", додала је Топалић.

Иако изложена медијском линчу, због реченице коју је јуче сваки Србин с поносом изговарао, Топалићева наставља да ради свој посао. Не очекује било какве санкције, из руководства БХРТ-а поручују да ће испитати цијели случај.

"Понављам ништа лоше нисам урадила. Дан Републике Српске тренутно није неуставан. Честитала сам рођендан пола БиХ и то једном једноставном реченицом и заиста не видим никакву грешку у томе", истакла је она.

"Грешка" је што се у Сарајеву упорно намеће идеја о БиХ у којој је забрањено људима да честитају Дан Републике. Такву БиХ не желимо да развијамо поручују српски посланици у бх. парламенту.

"Провејава таква атмосфера и амбијент да се врши притисак на оне који легитимно честитају Дан Републике онима који славе, а то су грађани Републике Српске. Такву БиХ не желимо, не желимо да у њој живимо", поручио је посланик у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац.

У истој мјери колико Топалићева и њена колегиница с БХРТ-а Пејка Медић која је такође честитала Дан Републике, бијес сарајевске чаршије навукао је и Драган Човић. Због присутва церемонији Дана Републике у Бањалуци, лидер ХДЗ-а је главни анти-јунак у сарајевским медијима.

"Не видим никакав проблем у томе што је Човић дошао у Бањалуку на обиљежавање и није први пут да на тај начин показује да поштује Републику Српску и њене институције, као и опредјељење српског народа, а то је Република Српска као трајна категорија и као трајна демократска држава", додао је Кошарац.

"Разумијем оне који су србофобни, острашћени и имају негативан однос према Српској, али тешко ми је да разумијем људе који би требало да буду информисани попут Дорис Пак, која је као демохришћанка напала лидера ХДЗ-а БиХ који је присуствовао прослави Дана Републике, уважавајући закон и вољу српског народа", изјавио је шеф Српског клуба у Представничком дому ПС БиХ Ненад Стевандић.

Због присуства Прослави Дана Републике у Загреб је позван и хрватски амбадор Иван дел Векио, а чињеница коју у Сарајеву не виде, 9. јануара 1992. године није убијен бошњачки сват као што је 01. марта убијен српски сват на Башчаршији. Тај дан Бошњаци славе као тзв. Дан независности позивајући се на резултате двонациопналног референдума од којег се, како се може видјети из данашњих поступака, ограђују и хрватки политичари, јер је њихов народ доведен у подређен положај спрам Бошњака.