latinica  ћирилица
10/01/2019 |  17:46 | Аутор: Дојче веле

"Жути прслуци" оснивају странку

Жаклин Муро спада у главне и умјерене актере протестног покрета "Жути прслуци" у Француској. Њена нова странка требало би да изађе на локалне изборе 2020. године. Подршка за Муро стиже за сада из Италије.
Жаклин Муро - Фото: Screenshot/YouTube
Жаклин МуроФото: Screenshot/YouTube

Жаклин Муро за лист Фигаро каже да је њен циљ да се Французима понуди још једна алтернатива тако што ће се њен покрет разликовати од традиционалних политичких покрета. "Les Émergents" – израз који се тешко преводи, а означава они који стреме, изненада се појављују, надолазе, јесте радно име покрета.

Педесетједногодишња Жаклин каже да је све на самом почетку. Статут још није готов, али све би требало да се обави што брже. Сљедеће године нова политичка формација требало би да изађе на локалне изборе.

Жаклин Моро је хипнотерапеуткиња и ради хонорарно. Каже да не би хтјела сама по сваку цијену да буде у партијском руководству.

"Као у свакој партији, биће гласања. Свеједно је да ли ћу то бити ја или неко други, то није важно". Њој је, каже, важно, да окупи људе против насиља и око поштовања за институције.