latinica  ћирилица
10/01/2019 |  18:21 | Аутор: СРНА

Џаферовић: Што прије одговорити на додатна питања Европске комисије

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас да БиХ треба што прије да одговори на додатна питања из Упитника Европске комисије.
Џаферовић, Преда и Вигемарк - Фото: СРНА
Џаферовић, Преда и ВигемаркФото: СРНА

На конференицији за новинаре у Сарајеву након састанка са извјестиоцем Европског парламента за БиХ Кристијаном Дан Предом, Џаферовић је изразио очекивање да ће Савјет министара наредних дана комплетирати одговоре и доставити их Европској комисији.

Он је објаснио да постоје одређени проблеми у вези са одговарањем на питања из поглавља 26 које се односи на образовање, а тичу се различитих нивоа надлежности.

Осим одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије, према Џаферовићевим ријечима, на састанку је било ријечи и о функционисању заједничког парламентарног одбора БиХ и Европске комисије.

Подсјећајући да посланици из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ имају своје мишљење у вези са одлучивањем у том парламентарном одбору, бошњачки члан Предсједништва изнио је став да БиХ треба да прихвати правила Европског парламента.

Он је најавио да ће након што буду формиране комисије у Парламентарној скупштини БиХ иницирати састанак са представницима парламента у вези са овим проблемом.

Џаферовић је истакао да је циљ да БиХ ове године, прије избора за Европски парламент, добије кандидатски статус за чланство у ЕУ.

Одговарајући на питање новинара о присуству амбасадора Хрватске у БиХ Ивана дел Векија јуче у Бањалуци на манифестацијама поводом Дана Републике Српске, Џаферовић је рекао да је оно за сваку осуду.

"Присуствовање том антиуставном чину је непоштивање суверенита БиХ", рекао је Џаферовић и додао да се Дел Векио овим "искључио из свих будућих контаката са њим".

Џаферовић је најавио да ће овим поводом покренути одређене процедуре у Предсједништву БиХ.

Коментаришући позив америчког државног секретара Мајкла Помпеа Предсједништву БиХ да прихвати Национални годишњи програм сарадње са НАТО-ом, Џаферовић каже да је ријеч "о пруженој руци подршке која је у интересу свих народа и грађана БиХ".

Џаферовић је изразио наду да ће Предсједништво и Савјет министара на овај начин разговарати о овом питању.

Састанку у Предсједништву БиХ присуствовали су и хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.