latinica  ћирилица
10/01/2019 |  19:04 ⇒ 11/01/2019 | 14:05 | Аутор: РТРС

Роман Лане Басташић у финалном избору за НИН-ову награду

Жири, за чувену НИН-ову награду, одабрао је шест романа, који су ушли у финални избор. Међу њима је и роман бањалучке књижевнице Лане Басташић "Ухвати зеца", о одрастању двије дјевојчице у Бањалуци, током и након рата.

Роман "Ухвати зеца" осликава пријатељство двије дјевојчице од којих је једна, током рата, изложена прогону због своје етничке припадности. Великим дијелом смјештен је у Бањалуку, граду у који је Лана Басташић доселила из Загреба и граду из којег је отишла у Барселону гдје сада живи и ради. Роман нуди увиде у теме о којима се мало прича и то из перспективе дјевојчица, касније жена.

"Људи су ми рекли да сам описала Бањалуку превише мрачно. Да има ту лијепих ствари, свакако да има, али књижевност није само да указује на оно што је лијепо, већ напротив. Треба понекад да укажемо и на оне мање лијепе ствари које би можда радије да заборавимо", рекла је Басташић.

Лана Басташић је добитница неколико књижевних награда и већ је ласкаво пореде са чувеном Еленом Феранте. Након двије запажене збирке прича и романа за дјецу књижевној публици подарила изузетно прецизно и храбро написан роман.

"То је један од ријетких романа који заправо проговара о свему ономе што се дешавало у Бањалуци током рата, што је доста, онако, и прећуткивано и таблоидизирано. У осталоме не само у Бањалуци, него можда и у свим градовима сличног профила који су били у ратном подручју, али не у самој ратној зони", истакла је књижевница

Роман "Ухвати зеца" објавила је издавачка кућа Контраст. Одлука о добитнику Нинове награде биће објављена 14. јануара.