X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/01/2019 |  19:35 | Извор: Блиц

Оскар остаје без домаћина водитеља?

Америчка академија за филмску умјетност и науку (АМПАС) на корак је да понови једну од најрадикалнијих интервенција у историји додјеле својих награда, популарних Оскара.
Церемонија додјеле Оскара 2016. - Фото: Getty Images
Церемонија додјеле Оскара 2016.Фото: Getty Images

Како ексклузивно јавља "Варајети", позивајући се на добро упућене изворе, први пут у скоро 30 година највећи филмски шоу на свијету неће имати домаћина-водитеља.

Умјесто да се ослоне на једну особу која би почела пренос монологом испуњеним форама на рачун Трампа, продуценти ће одабрати низ познатих звијезда који ће представити публици различите сегменте. Одлука је донесена када је Кевин Харт, претходно одабран за водитеља, одлучио да се повуче само неколико часова касније, усљед прозивки на друштвеним мрежама због десетак година старих хомофобичних твитова.

Концепт о додјели без домаћина подијелио је људе из врха Академије и продуценте који увелико припремају церемонију. "Варајети" извјештава да су се на журци послије додјеле Златног глобуса многи извршиоци жалили на ту идеју. Један медијски магнат истакао је да би то могло имати потенцијално фаталне посљедице, јер су домаћини често највећи мамац за публику када је ријеч о тако гламурозним ТВ преносима, нешто попут диригента или машиновође који управља возом.

Међутим, има и оних који сматрају да би одлука о додели без домаћина могла бити позитивна.

- Зашто не пробати? Мишљења су већ ионако подијељена, тако би да сваки потенцијални домаћин био анализиран у ситна цревца, мјерила би му се свака ријеч. А, да се разумијемо, дани водитеља какви су били Боб Хоуп и Били Кристал су прошлост – изјавио је медијски савјетник Бред Едгејт.

До сада је само још једном, прије тачно 30 година, Оскар био без водитеља. Та додјела и даље се памти по злу: продуцент Алан Кар и редитељ Џеф Марголис смислили су 11-минутну музичку нумеру умјесто уводног монолога, у који је била укључена и верзија "Прауд Мери", дует Сњежане и Роба Лоуа, који глумац и даље покушава да заборави.

А онда је у пар наврата неколико особа глумило водитеље: 1958. Боб Хоуп, Џек Лемон, Розалинд Расел и Паја Патак, 1973. Керол Барнет, Мајкл Кејн, Чарлтон Хестон и Рок Хадсон. Посљедњи пут када је више од три особе водило додјелу, 1987, домаћини су били Чеви Чејс, Голди Хон и Пол "Крокодил Данди" Хоган, а 2011. посљедњи пут смо имали два водитеља: Џејмса Франка и Ен Хатавеј, година коју такође сви желе да забораве.

91. додјела Оскара биће одржана 24. фебруара, а номинације објављене 22. јануара

Добра ствар у свему је што је Академија још љетос најавила скраћење трајања преноса на три сата и додјелу мање битних награда у паузама за рекламе, те ни не би било много времена за пошалице домаћина, сматра "Варајети".

Један познати продуцент живих преноса додјела награда, који је желио да остане анониман, сматра да су се овакви догађаји посљедњих година превише фиксирали на водитеље.

- Додјеле су везане за трку. Ако је трка (за награде) узбудљива и напета, и додјела је сјајна. Ако није, никакав домаћин вас неће спасти. Евентуално ће вам пружити пар добрих момената – рекао је продуцент.

А ове године све ће се узимати у обзир, па чак и пар добрих тренутака, будући да је додјела 2018. имала најмању гледаност у историји: 26,5 милиона у САД. Чак је и онај ужасан дует Роба Лоуа и Сњежане гледало 42,6 милиона, подсјећа "Варајети".