latinica  ћирилица
11/01/2019 |  07:57 ⇒ 22:24 | Аутор: СРНА

Почиње 12. "Кустендорф"

У Дрвенграду, на Мокрој Гори, вечерас почиње 12. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" који ће до 16. јануара традиционално окупити младе филмске ствараоце и великане свјетског ауторског филма.
Кустендорф 2019. (Фото: blic.rs) -
Кустендорф 2019. (Фото: blic.rs)

"Кустендорф" ће у 20.30 часова отворити оснивач и умјетнички директор Фестивала Емир Кустурица и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, а свечаности ће присуствовати и глумац Славко Штимац.

У 21.30 часова биће приказан филм Емира Кустурице "Пепе, један узвишени живот", документарац посвећен Хозеу Мухики, бившем уругвајском предсједнику.

Према програму Фестивала, сутра у 17.00 часова биће приказан филм "Срећан као Лазаро", италијанске редитељке Алиће Рохвахер, а њега ће на радионици представити глумци Адријано Тардиоло, Серђи Лопез и Лука Чиковани.

Трећег дана биће приказани филмови "Блиски непријатељи" и "Њежна равнодушност свијета", који ће представити редитељи Давид Оелхофен и Адилхан Јержанов.

Марчело Фонте биће гост четвртог дана и представиће филм "Догмен" редитеља Матеа Гаронеа, док ће дан касније бити приказан филм Вима Вендерса "Папа Фрања: човјек од ријечи", а разговор са студентима о овом остварењу водиће продуцент Андреа Гамбета.

Браћа Дамијано и Фабио Диноћенцо ће посљедњег фестивалског дана говорити о свом филму "Дјечаци плачу".

У оквиру програма "Ретроспектива великана" биће приказан филм "Драгстор каубој" Гаса ван Санта, а гост Фестивала биће глумац Мет Дилан, који ће одржати и радионицу.

Гости Фестивала биће и глумци Славко Штимац и Серђи Лопез, а филмови "Вук самотњак" Обрада Глушчевића, "Сјећаш ли се Доли Бел?" Емира Кустурице, као и "Вестерн" Мануела Поријера изабрани су за ретроспективни програм.

Такмичарски програм ће се састојати од 21 филма домаћих и иностраних аутора.

За фестивалске награде "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" такмичиће се филмови младих режисера из Швајцарске, Аустралије, Србије, Норвешке, Републике Српске, Пољске, Русије, Израела, Француске, Њемачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске и са Филипина.

Међународни жири чине Стана Катић, канадско-америчка глумица, Слободан Деспот, писац и издавач из Швајцарске и Танкред Рамон, француски режисер документарних филмова и продуцент аудио-визуелних садржаја.

Награду "Вилко Филач" за најбољу фотографију додијелиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

На конкурс је пристигло 718 филмова, а изабрани су они који се издвајају по стилу, техничком умијећу и аутентичном погледу на свијет.

Такмичарски програм "Кустендорфа" чиниће 15 играних, три документарна, два анимирана и један експериментални краткометражни филм.

Током трајања фестивала у галерији "Капор" биће постављена изложба академског сликара Ратка Лалића, а дио програма фестивала је и изложба фотографија поводом 70 година Високе државне школе за филм, телевизију и позориште из Лођа.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће ноћни живот "Кустендорфа".

Гости ће уживати у наступима "Оркестра народне музике браће Адвахов" и солиста Валерију Каскавал и Кристи Трактор из Молдавије, италијанског музичара Виниција Капосела, норвешко-српског ансамбла "Јован Павловић и Марко Марковић брас бенд", група "Кал" из Србије и вокално-инструменталног састав "Биља Крстић и Бистрик оркестар".

Од оснивања 2007. године, кроз "Кустендорф" су прошли бројни млади умјетници који годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени, што најбоље свједочи о томе да се циљ овог фестивала - развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварује.

Међу бројним еминентним гостима који су до сада посјетили овај фестивал су Никита Михалков, Андреј Кончаловски, Лав Дијаз, Паоло Сорентино, Рубен Естлунд, Џони Деп, Жак Одијар, Џим Џармуш, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Матео Гароне, Беренис Бежо и многи други.

Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" биће одржан у организацији продукцијске куће "Раста интернешнел" и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и група "ТНСО". /