latinica  ћирилица
11/01/2019 |  10:28 ⇒ 12:06 | Аутор: РТРС

Вулин: Прво Бурићева да се суочи са истином

Министар одбране Србије Александар Вулин је поручио хрватском министру спољних послова Марији Пејчиновић Бурић да, ако тражи од Србије суочавање са прошлошћу, треба прво да крене од себе.

Он је истакао да Срби рођени у Хрватској нису могли бити агресори и нису започели грађански рат, као и да је Хрватска протјерала више од 200.000 Срба, својих држављана из градова у којима није било никаквог оружаног сукоба.

Вулин је подсјетио у саопштењу да је Хрватска у злочиначкој акцији "Олуја", за коју нико није одговарао, убила више од 2.000 Срба и протјерала више од 220.000 Срба, држављана Хрватске.

Он је напоменуо да Јасеновац није био радни логор, већ звјерско мучилиште Срба, Јевреја и Рома, мјесто где су Усташе убиле 20.000 дјеце.

"Хрватска је једина земља у Европи у којој је фашистички поздрав `За дом спремни!` дозвољен", истакао је Вулин у саопштењу.

Поводом ријечи Бурићеве да његове изјаве не доприносе изградњи добрих односа Србије и Хрватске, Вулин је оцијенио да хрватски шеф дипломатије није оспорила ниједну истину коју је изнио.

"Госпођа Пејчиновић Бурић би да одреди ко може да седи у Влади Србије. За политику Хрватске увек су постојали подобни и неподобни Срби. Радујем се што ме госпођа сврстава у неподобне, то значи међу слободне Србе", рекао је Вулин.

Бурићева је синоћ изјавила да, све док се Србија не суочи са својом улогом у ратовима деведесетих, не могу се очекивати знатнији помаци у међусобним односима Србије и Хрватске.