latinica  ћирилица
11/01/2019 |  10:32 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Бијељина: Гимназија "Филип Вишњић" слави стоти рођендан

2019. година биће уписана у анале бијељинске Гимназије "Филип Вишњић" - славе стоти рођендан. У овој образовној установи, тренутно знање стиче 840 ученика у 32 одјељења на три смјера – општи, друштвено језички и рачунарско - информатички. Од 80 запослених 30 њих су бивши ученици ове школе, чак и директор.

Од прве генерације матураната, 1927. године, до данас Гимназија је ишколовала бројне угледне професоре, љекаре, адвокате, друштвено признате личности.

И нове генерације биљеже успјехе на свим пољима - од природних, преко друштвених наука до културе и спорта.

Милица Пухало, ученица трећег разреда Гимназије "Филип Вишњић" каже да је прошле године учествовала на државном такмичењу из математике и физике.

"Имам успјехе у шаху, бавим се тиме већ девет година. Ове године сам постала чланица женске репрезентације БиХ, и представљала сам нашу државу на Олимпијади у Грузији", истиче шахисткиња Јелена Томић.

"Путовали смо доста, ишли смо у Словенију и Румунију на разне фестивале. У Сарајеву смо остварили запажене резултате, а поводом 100 гдина гимназије припремамо нову представу", наводи Ведрана Тодоровић, члан драмског клуба "Вирус".

Цијели вијек гимназија је сачувала углед и традицију. Многи су школске клупе замијенили катедром. Професор Слободан Лукић има најдужи радни стаж у овој школи, матурирао је прије 35 година.

"Свакако ти подаци нису основно мјерило, али много говоре. Број уписаних на факултете послије гимназије и оних који су завршили говори да се добро ради", наводи Лукић.

У овом храму просвјете, културе и образовања професори се труде да наставе традицију.

"Лијепо је радити овај посао, осјетиш сву јачину и моћ школе, дјеца која долазе у школу нам дају елана и снагу да радимо на најпрофесионалнији начин", рекла је Милица Максимовић, професорка математике у генерацији 1988. до 1992. године.

"Поменула бих све професоре који су нам предавали, који су се трудили да нам пренесу своје знање, да нас науче што више су могли. Не само да нам пренесу знање већ и науче правим вриједностима, да будемо добри људи, да не одустајемо јер се труд, рад и упорност увијек исплате, и због тога се трудимо и ми да наставимо традицију", наглашава Љиљана Лазић, професорица енглеског језика.

Гимназија је почела са радом у згради садашње ОШ "Свети Сава" у центру града, а 1978. године су се преселили у нови објекат у коме су и данас.

Светосавском академијом 26. јануара почеће свечана прослава једног вијека бијељинске Гимназије, а крај свечаности је планиран крајем октобра организацијом научне конференцијом о образовању.

Биће уприличена и бројна предавања и културно - спортске манифестације, а историјат школе биће приказан у монографији на више од 300 страна. Школа је одликована 9. јанура 2010. године Орденом Његоша првог реда, а прије десет година за унапријеђење васпитно - образовног рада награђени су златном граматом од Зворничко - тузланске епархије.