latinica  ћирилица
11/01/2019 |  11:03 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Кошарац: Нема сталних комисија без дефинисане структуре власти

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да СНСД сматра да не треба бирати сталне комисије Представничког дома БиХ без дефинисане структуре власти у заједничким институцијама која би потврдила именовање предсједавајућег, замјеника и министара у Савјету министара.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

"Док се не изврши именовање предсједавајућег Савјета министара и док се прецизно не дефинише које партије ће вршити власт у заједничким институцијама, нема никаквог смисла бирати сталне комисије у Представничком дому парламента БиХ. Клуб СНСД-а за сада неће предлагати своје посланике у те комисије, а од Колегијума Представничког дома и званично ћемо затражити одгађање сједнице, заказане за 17. јануар", рекао је Кошарац Срни.

Он је појаснио да би, избором сталних комисија, Представничком дому у новом сазиву било омогућено да усваја акте које предлаже Савјет министара у техничком мандату, што је за СНСД, како је рекао, потпуно неприхватљива и политички шизофрена ситуација.

"Неприхватљиво је да предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић и министри у техничком мандату Мирко Шаровић и Драган Мектић у парламент БиХ шаљу акте о којима ће расправљати и гласати посланици Денис Звиздић, Мирко Шаровић и Драган Мектић. То је апсурдна ситуација коју СНСД не може и не смије дозволити", поручио је Кошарац.

Он каже да сталне комисије Представничког дома није могуће конституисати ако није прецизно утврђено које политичке партије чине власт, а које опозицију у заједничким институцијама БиХ.

"Како ћемо изабрати предсједавајуће и замјенике предсједавајућих комисија и како ћемо обезбиједити нормално функционисање комисија ако нисмо дефинисали ко чини скупштинску већину, а ко је опозиција. Док не добијемо прецизне одговоре на та питања, бесмислено је бирати чланове и конституисати сталне комисије Представничког дома", упозорио је Кошарац.

Он је апеловао на чланове Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића да престану са уцјенама и опструкцијом именовања предсједавајућег Савјета министара.

"Џаферовић и Комшић одбијају да изврше своју уставну и законску обавезу и то је нешто што ћемо добро запамтити. Процес именовања и потврђивања предсједавајућег Савјета министара, те именовања и потврђивања министара и замјеника у Савјету министара представља начин да се дефинише структура власти, као и опозиција у заједничким институцијама. Све друго представља опструкцију, као и неуставно и незаконито поступање", оцијенио је Кошарац.