latinica  ћирилица
11/01/2019 |  11:04 | Аутор: СРНА

У Хаг отпутовало седам припадника ОВК

Седморо бивших припадника терористичке ОВК отпутовали су у Хаг, гдје би у наредних десетак дана требало да буду саслушани пред тужилаштвом Специјалног суда којии ће судити бившим припадницима ОВК за злочине над Србима, неалбанцима и албанцима лојалним српском систему, потврђено је у Косовској полицијској служби.

Из КПС-а нису жељели да саопште имена путника, али су навели да је цијели поступак пребацивања у Хаг јуче обављен под надзором истражитеља и служби безбједности из Хашког трибунала.

Из КПС-а је речено да постоји списак са још педесетак имена Албанаца за које се сумња да су починили ратне злочине од почетка 1998. године до краја 2000. године.

Адвокат Том Гаши, који је пред Хашким трибуналом бранио бившег ратног команданта терористичке ОВК Рамуша Харадинаја, рекао је новинарима у Приштини да очекује да ће у наредних десетак дана сви позвани бивши припадници ОВК морати да се изјасне пред Специјалним тужиоцима.

Из Комисије Владе Србије за нестала и киднапована лица Срни је речено да је Специјалном тужилаштву достављено више десетина хиљада писаног материјала, изјава свједока, записника и другог материјала, уз видео и фоно извјештаје и изјаве, из којих се јасно може утврдити појединачна одговорност злочинаца из редова ОВК.

Из Комисије тврде да има довољно доказа за појединачну и командну одгворност за трговину органима, у коју је, како је утврдио извјестилац Савјета Европе Дик Марти, укључен актуелни предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, као и да постоји довољно доказа о одговорности Харадинаја, и минимум још седамдесет бивших припадника ОВК.

Из Удружења породица несталих и киднапованих очекују да новоформирани Специјални суд истражи и злочине у Старом Грацку, убиство 14 жетелаца, дизање у ваздух аутобуса Ниш-експреса у Ливадицама код Подујева, убиство четворо Симића у селу Сливово код Грачанице, убиство породице Столић у Обилићу, убиство четворо Срба у селу Церница код Гњилана и низ других масовних злочина почињених на Космету, посебно у периоду послије уласка КФОР-а на Косово и Метохију.

Координатор Удружења несталих и киднапованих Срба са Косова и Метохије Милорад Трифуновић рекао је Срни да породице несталих и киднапованих очекују да све земље које су имале своје војне мисије на Косову доставе комплетну документацију о увиђајима и истрагама убистава недужних цивила почињених у периоду по уласку КФОР-а на Космет.

"Добили смо извештај да је шпански Кфор своју документацију о злочинима у региону Истока доставио Међународном комитету Црвеног крста и да се тој документацији губи траг", рекао је Трифуновић и апеловао на Италију, САД, Велику Британију, Немачку и Француску да документацију из њихових зона одговорности доставе Специјалном тужилаштву.

Он је додао да ће породице несталих и киднапованих, уколико пет водећих земаља не доставе документацију, поднијети тужбе Специјалном суду у Хагу због одговорности по командној линији њихових генерала који су у складу са Кумановским споразумом преузели одговорност за пуну безбједност грађана, свако у својој области /Нијемци регион Призрена, Италијани регион Пећког округа, Американци регион Гњилана, Британци регион Приштине и Французи регион Косовске Митровице/.

Трифуновић је увјерен да уколико све, како институције самопроглашеног Коосва, тако и српске институције, те међуанродне, посебно УНМИК Комисија за нестала лица коју је предводио Хозе Пабло Бараибар, доставе документацију да ће Специјално тужилаштво имати довољно доказа да све до једног од злочинаца осуде и на тај начин задовоље правду и испуне једину жељу породица несталих и киднапованих - "расвијетлити судбину несталих и киднапованих".

Специјални суд за злочине ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге коју је за Савјет Европе сачинио специјални извјестилац Дик Марти.

Мартијев извјештај навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових злочина.