latinica  ћирилица
11/01/2019 |  12:57 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Осуда напада на екипу РТРС-а

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима осуђују напад на екипу РТРС-а, који се десио јуче у Сарајеву.
Нападнута екипа РТРС - Фото: РТРС
Нападнута екипа РТРСФото: РТРС

Управни одбор БХ новинара захтјева од полиције Кантона Сарајево хитну истрагу овог напада и подузимање казнених мјера према нападачу, те стварање услова за слободан и сигуран рад свих новинара и медијских екипа, без обзира за који медиј раде и из којег дијела БиХ долазе на новинарске задатке у Сарајево.

"Слобода медија и сигурност новинара су демократске вриједности, заштићене Уставом БиХ и законским прописима – нико нема право доводити у питање те вриједносит или их кршити својим поступцима. Због тога очекујемо од МУП –а Кантона Сарајево да у најскорије вријеме јавност обавијести о конкретним мјерама које су подузели у вези са овим нападом", наводи се у саопштењу УО удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима .

Наглашавају како је недопустиво нападати новинарске екипе и спрјечавати медијске раднике у обављању професионалних задатака, те захтијевају од надлежних правосудних и државних иституција ефикасније санкционисање појединаца који крше право на слободу медија и угрожавају сигурност новинара, као и досљедну примјену европских стандард заштите права на слободу изражавања.

Друштво новинара БиХ такође је данас осудило напад на екипу РТРС-а. У саопштењу су упозорили на тренд учесталих напада на представнике медија у БиХ, односно да појединци своје неслагање са одређеном политиком исказују нападајући, све агресивније, новинаре и медијске раднике.

"С обзиром да се инцидент догодио у непосредној близини Предсједништва БиХ, али и зграде МУП-а Кантона Сарајево, од велике је важности да се нападач што прије идентификује и процесуира, јер сматрамо да је управо неподузимање адекватних мјера против нападача на медије један од главних узрока негативног тренда напада на медије", наводи се у саопштењу Друштва новинара БиХ.

Истичу да се мора више повести рачуна о сигурности медијских радника, јер напади на медије у непосредној близини институција у којима се одржавају пресс конференције угрожавају и њихов кредибилитет.

Возачу РТРС-а Слободану Васковићу, који је у аутомобилу чекао екипу која је пратила конференцију за новинаре у Предсједништву БиХ, пришло је непознато лице и уз псовке и увреде ударило ногом службени аутомобил РТРС-а и пљунуло у стакло на возачевим вратима.