latinica  ћирилица
11/01/2019 |  13:05 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Свињска кожа у Поточарима - безуспјешан покушај бошњачке подвале

У Ловачком друштву "Јавор" из Сребренице кажу да је од Нове године на снази забрана лова на дивље свиње и да нико није добио одобрење за лов 6. јануара када је у близини бошњачког Меморијалног центра у Поточарима пронађена врећа са свјежом кожом дивље свиње.
Сребреница - врећа са свјежом кожом дивље свиње - Фото: СРНА
Сребреница - врећа са свјежом кожом дивље свињеФото: СРНА

Српски ловци тврде да нико од Срба тога дана није ишао у лов јер су се сви спремали за Божић и да се остављање вреће са кожом дивље свиње не може доводити у везу са српским ловцима.

Туциндан и Бадњи дан, 5. и 6. јануар, су велики православни празници и тих дана Срби припремају печенице, односно заоблице, сијеку и доносе бадњаке кућама, позивају полазнике и припремају се за најрадоснији хришћански празник, Дан рођења Исуса Христа - Божић.

Начелник општине Младен Грујичић је осудио остављање вреће у близини Меморијалног центра и позвао на мир, осуђујући сваки вид провокација без обзира од кога долазиле.

У Сребреници је стање мирно, нема међунационалних инцидената.

Предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске Војин Павловић сматра да је прича о врећи са свињским отпадом инсинуација и да нико нормалан тако нешто не би учинио.

"То су заборавили бошњачки криволовци који остављају аутомобиле код Меморијалног центра и теренским возилима иду у криволов у сребреничка ловишта. При повратку и пресједању у своја луксузна возила неко је заборавио врећу или су је њихови керови однијели", упозорио је Павловић.

Он је рекао да се бивши начелник сребреничке општине Ћамил Дураковић, који је страствени ловац, одмах појавио на ТВ Н1, измишљајући наводне српске завјере против Бошњака и бошњачких жртава и доводећи их у везу са том врећом.

"Познато је да Бошњаци имају бројну ловачку секцију, којима у госте долазе и нелегално лове у сребреничким ловиштвима бројни ловци из ФБиХ, да имају специјално обучене керове и да је боље наоружана од Полицијске станице у Сребреници. Искористили су православни празник за криволов и заборавили врећу са свињским крзном, а онда су неоправдано оптужили Србе за наводну провоакацију и угрожавање Бошњака", сматра Павловић.

Он истиче да Срби поштују и не дирају гробља и да се од отварања тог центра догодио само један инцидент на том локалитету, а то је покушај атентата на тадашњег премијера Србије Александра Вучића на дан комеморације 11. јула 2015.године за који још нико није одговарао.

"Дураковић измишља инциденте и афере да би гостовао на антисрпској Н1 телевизији и блати српски народ и Републику Српску, надајући се безуспјешно да ће тако придобити повјерење бирача, али и посљедњи избори, када није изабран за потпредсједника Српске, показали су да су га и бошњачки бирачи `прочитали` и не вјерују његовим причама", оцјењује Павловић.

Према Павловићевом мишљењу, врећа са свињским отпадом је смишљена инсинуација неких Бошњака или заборављени "трофеј" њихових криволоваца који су неки хтјели искористити за напад на српски народ и омаловажавање српских празника.