latinica  ћирилица
11/01/2019 |  14:14 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска не дестабилизује регион, већ Харадинај

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да дефиле поводом 9. јануара није никакав провокативни марш усмјерен ка дестабилизацији региона, како тврди премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај, већ свечана парада која свједочи о односу према слободи српског народа и Републици Српској.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Парада није имала за циљ да дестабилизује регион, као што Харадинај каже, али оно што је сигурно дестабилизовало регион јесу одлуке Харадинајеве владе да уведе 100 одстотне царине на робе из централне Србије и БиХ, као и да, супротно свим резолуцијама УН, успоставе оружане снаге самопроглашеног Косова", оцијенио је Кошарац.

Он је истакао да у пјесми коју су на свечаном дефилеу поводом Дана Републике у Бањалуци пјевали припадници полиције Српске нема ништа провокативно, а поготово не позива на рат и геноцид, како тврди Харадинај.

"Треба напоменути да је Харадинај један од америчких политичких полтрона који, очигледно, спроводи одређене политике", навео је Кошарац, додајући да је Харадинај злочинац који се, као и сваки злочинац, плаши полиције".

Кошарац је оцијенио да је у Бањалуци одржан свечан и достојанствен дефиле посвећен слободи српског народа и истакао да пјесма "Христе Боже" која се чула јасно манифестује српску традицију и присуство Срба готово десет вијекова на Косову.

Према његовим ријечима, та пјесма никад никога није позивала на, како тврди Харадинај, рат и геноцид.

Он је додао да, познавајући ментални и политички склоп Харадинаја, потпуно је јасно да још једном покушава да се обруши на интересе српског народа.

"Република Српска је демократска држава која је међународно призната Дејтонским споразумом и чији је циљ да баштини вриједности српског народа и промовише вриједности српске традиције, уважавајући и све остале народе.
Немамо никакав негативан став ни према Бошњацима, нити Хрватима јер је Српска, не само демократска држава, него је мјесто за све људе који желе да поштују Закон и Устав Републике Српске", каже Кошарац.

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај прозвао је ЕУ због нереаговања на, како тврди, нове провокације Београда, овог пута преко "свог сателита" Републике Српске, гдје су током обиљежавања Дана Републике Српске пјеване песме којима је позивано на "освету и освајање Косова", пренио је РТС.

"Док ЕУ користи све начине да изврши притисак на Косово да укине легитимну и законску мјеру увођења таксе, што користе све развијене земље, као што су САД, Француска, Канада..., не оглашава се на сцене /у Бањалуци/ у којима се позива на рат и геноцид", написао је Харадинај на свом "Фејсбук" профилу.