latinica  ћирилица
11/01/2019 |  15:13 ⇒ 12/01/2019 | 10:30 | Аутор: РТРС

Нема епидемије грипа у Бијељини

У Бијељини је повећан број пацијената са акутним респираторним инфекцијама, али епидемије грипа нема.

Надлежни очекују да грип, као и сваке године покаже своје право лице у наредним седмицама. Позивају ризичне категорије становништва да се на вријеме вакцинишу и упозоравају да имунитет против сезонског грипа траје од 6 до 12 мјесеци.

"Најважније превентивне мјере су избјегавање масовних скупова, адекватно облачење, односно боравак у просторијама које су адекватно загријане и са адекватном температуром. Уколико би се појавила повишена тјелесна температуре која асоцира на обољење слично грипу, покушати је ријешити у кућним условима са употребом антипиретика, највише 24 сата. Уколико се и послије тог периода симптоми наставе, обавезно с јавити породичном доктору", каже Зоран Дакић, начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина.

У бијељинском Дому здравља наручено је 2.000 доза вакцина против грипа, од чега је 1.000 бесплатно за ризичне категорије становништва ,а друга половина по цијени од 20 марака. У Хигијенско-епидемиолошкој служби бијељинског Дома здравља кажу да је ову вакцину до сада примило више од 1.400 грађана.