latinica  ћирилица
11/01/2019 |  15:27 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Тривић: Планиран упис 11.500 дјеце у предшколски програм

Министар просвјете и културе Наталија Тривић састала се са директорима 42 јавне и 70 приватних установа за предшколско васпитање и образовање. Представљен је план рада за 2019. године.

Министарство просвјете и културе Републике Српске у овој години планира упис око 11.500 дјеце у програм припреме пред полазак у школу која нису имала прилику да похађају установе предшколског васпитања и образовања, рекла је данас ресорни министар Наталија Тривић.

Тривићева је, након састанака са директорима јавних и приватних предшколских установа, рекла новинарима у Бањалуци да ће Министарство посебну пажњу посветити приградским и руралним подручјима и радити на децентрализацији програма тако да предшколско обазовање буде доступно свој дјеци.

Листе чекања за мјесто у вртићу, каже, из године у годину све су мање. Зворник ће овај проблем у потпуности ријешити отварањем још једног вртића капацитета смјештаја 150 дјеце. Предњаче и програму припреме дјеце пред полазак у школу, јер почињу раније.

"Град Зворник је много уложио у припрему дјеце пред полазак у школу. Сматрамо да ће се то једног дана граду Зворнику вратити. И све локалне самоуправе морају тако да размишљају", казао је Вукомир Станковић, директор дјечијег вртића “Наша радост“ у Зворнику и предсједник Актива директора предшколских установа Српске.

На данашњем састанку било је ријечи и о примјени новог правилника о условима и начину уписа дјеце са потешкоћама у развоју у предшколске установе који први пут дефинише начин њиховог уписа.