latinica  ћирилица
11/01/2019 |  15:52 | Аутор: СРНА

Захарова: СР Југославија је била жртва мијешања Америке у унутрашња питања

Мијешање САД у унутрашња питања суверених држава достигло је врхунац, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, наводећи да су жртве тог мијешања биле СР Југославија, Ирак и Сирија.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

"Америка је своје мијешање у унутрашња питања СР Југославије образложила `успостављањем мира и ограничавања војног потенцијала земље`", рекла је Захарова.

Она је додала да у историји постоји и мноштво других примјера, почевши од изјаве некадашњег предсједника САД Вудроа Вилсона, који је још у марту 1913. године рекао да намјерава да "научи" државе Јужне Америке да "бирају добре људе", под изговором да је то потребно зарад заштите "националних интереса Америке".

Према њеним ријечима, потом је "лексикон" америчке администрације почео да се развија, што је резултирало тиме да је бивши предсједник САД Хари Труман оправдао нуклеарни напад на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки, преноси "Спутњик".

"Многобројне изјаве сличног контекста стизале су за вријеме хладног рата против Русије, Кубе, Вијетнама и других земаља. Тако је и некадашњи предсједник САД Двајт Ајзенхауер у марту 1960. године рекао да Вашингтон неће дозволити да на западној полулопти доминира `међународни комунизам`", указала је Захарова.