latinica  ћирилица
11/01/2019 |  17:49 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Фила: Србима је већ суђено за Косово и Метохију

Београдски адвокат Тома Фила изјавио је да је Хашки трибунал судио и Србима оптуженима за злочине на Косову и Метохији, тако да је немогуће за то тражити формирање међународног суда, који би био пандан суду за злочине терористичке ОВК.
Тома Фила - Фото: Novosti.rs
Тома ФилаФото: Novosti.rs

Фила је то истакао коментаришући изјаву потпредсједника приштинске владе Дардана Гашија, који је изјавио како ће преговарачки тим Приштине тражити формирање суда за ратне злочине које је на Косову и Метохији починила Србија.

"Међународни суд, који је био основан за злочине почињене у СФРЈ /Хашки трибунал/, проширио је своју надлежност на Косово од момента бомбардовања, до повлачења српске војске и полиције са Косова. За тај период су суђени многи, од тадашњег председника Србије Милана Милутиновића, до високих функционера војске и полиције", рекао је Фила за "Спутњик".

Он је навео да су Албанци то што сада траже, већ добили у овим судским процесима, једино ако инсистирају да се суди и нижим функционерима који су тада били на власти, али напомиње да се за то не прави међународни суд.

Фила међутим истиче да то не би могло да се деси у оквиру Специјализованог тужилаштва Косова.

"Оно је јасно намењено за злочине које су Албанци починили над Србима и другим неалбанцима. Харадинај је убио више Албанаца, него било ко од Срба који су за то били оптужени", објаснио је Фила.

"Спутњик" подсјећа да је Гашијева изјава стигла упоредо са почетком рада Специјализованог тужилаштва Косова, који би требало да се бави злочинима које је терористичка ОВК починила у периоду од 1998. до 2000. године.

Гаши је саопштио и да су се на састанку новоформираног тима Приштине са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини у Бриселу 8. јануара, међу питањима која нису била покренута раније, нашла и питања ратних злочина и несталих особа.

Он је рекао да Србија има информације о томе ко је починио злочине и додао да ће нова приштинска преговарачка делегација сада ући дубље у ту тему, јер су "теме ратних злочина и несталих кључне за Косово".