latinica  ћирилица
11/01/2019 |  22:23 ⇒ 22:29 | Аутор: РТС

Отворен дванаести Кустендорф

Дванаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф отворен је на Мећавнику.
Стана Кратић и Емир Кустурица (фото: rs.sputniknews.com) -
Стана Кратић и Емир Кустурица (фото: rs.sputniknews.com)

Након обраћања министра културе Владана Вукосављевића и оснивача фестивала Емира Кустурице, фестивал је отворио глумац Славко Штимац.

Након тога, услиједила је пројекција Кустуричиног филма „Пепе, један узвишени живот“, документарца посвећеног бившем уругвајском предсједнику Хозеу Мухики, који је свјетску премијеру имао на 75. Међународном филмском фестивалу у Венецији.

Међу гостима фестивала су Мат Дилон, Стана Катић, Славко Штимац, Серђи Лопез, Марчело Фонте, као и многи други реномирани умјетници.

Канадско-америчка глумица српског поријекла Стана Катић, предсједница жирија 12. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“, одушевљена је природом Мећавника и чињеницом да је на мјесту гдје је забрањен црвени тепих.

„Прелијепо. Пада снијег, прелијепа је природа и врло сам захвална што сам овдје“, рекла је Катић, коју је дочекао оснивач „Кустендорфа“ Емир Кустурица, у складу са српским обичајима, са хљебом, сољу и ракијом.

Стана Катић и Емир Кустурица наздравили пред почетак фестивала
 
Звијезда популарне серије "Касл" (Castle) редовно посјећује Београд, али први пут је у овом дијелу Србије.

„Ово је диван поклон. Жељела сам да дођем овдје када сам снимала у Бугарској, али се испоставило да је поприлично далеко. Тако да је ово невјероватно, дивно чудо за мене“, рекла је Катић новинарима.

О очекивањима од фестивала каже да би вољела да буде од помоћи док је у Дрвенграду.

„Отворена сам за нова искуства и радујем се. Чула сам да је забавно и једва чекам да играм, уживам и упознам нове филмске ствараоце“, рекла је Катић.

На питање шта је понајприје дотакне у филму, каже оно што је неухватљиво, то парче магије које треба да остане такво на крају.

„Јухуууу“ је била њена реакција на чињеницу да је црвени тепих забрањен у Дрвенграду.

„Свиђа ми се то, то је супер и тако релаксирајуће. Ово је мјесто опуштања за умјетнике и баш се радујем томе“, рекла је позната холивудска глумица.

Тренутно снима серију "Абсентиа", трилер у коме игра жену која је радила за ФБИ-а, била киднапована и шест година провела затворена, да би се, како је рекла, „вратила из мртвих“.

„Све се промијенило након тога, али онда бива увучена у серију убистава, мора да докаже своју невиност и да поврати свој живот“, објаснила је Катић и додала да су прије двије седмице завршили са снимањем друге сезоне.

Испричала је да обожава гајде и да су чланови екипе серије сакупили новац и довели гајдаше са планина Родопи, који су свирали на забави приређеној поводом завршетка снимања друге сезоне серије.

„То је био магичан поклон“, додала је Катић.

Замољена да каже нешто на српском, уз смијех је рекла: „Моји падежи су пропаст“.

Катић ће заједно са Слободаном Деспотом, издавачем и писцем српског поријекла који пише на француском језику, и Танкредом Рамоном, француским режисером документарних филмова и продуцентом аудиовизуелних садржаја, додијелити награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје, за које се такмичи 21 филм студената и младих аутора из читавог свијета.