latinica  ћирилица
12/01/2019 |  08:31 | Аутор: СРНА

Прослава православне Нове године испред храма у Подгорици

Подгоричка локална управа забранила је прославу православне Нове године на централном градском кргу, саопштено је из Демократског фронта.
Демократски Фронт - Фото: илустрација
Демократски ФронтФото: илустрација

Из ДФ-а наводе да су, након консултација са Његовим високимпреосвештенством митрополитом Амфилохијем, одлучили да не прихватају евентуалне резервне локације и да православну Нову годину прославе у Храму Христовог Васкрсења, гдје ће у поноћ бити служен молебан.

Из ДФ-а су рекли да ће Срби широм Црне Горе, упркос разним опструкцијама, прославити православну Нову годину на традиционалан начин и да их нико у томе не може спријечити.

"Ми никада нећемо пристати да будемо грађани другог реда, а управо је то локална управа овим потезом жељела. Нисмо примијетили да је било ко спречавао да се на том простору прослави календарска Нова година, нити су тада сметале кућице на тргу, које се сада користе као наивни изговор да се нама забрани прослава", рекли су из ДФ-а.

У програму подгоричког празничног базара због којег је спријечена прослава православне Нове године на Тргу у Подгорици, јасно пише да он траје од 19. децембра до 10. јануара, а накнадно је продужено до 15. јануара.

Из Туристичке организације Беране саопштили су да је све спремно за дочек православне Нове године, који ће и ове године бити традиционално организован у главној улици.

Покровитељ концерта је општина Беране.