latinica  ћирилица
12/01/2019 |  09:31 | Аутор: СРНА

Нејасна дубина и трајност проблема њемачке привреде

Нејасно је да ли су недавни економски проблеми у Њемачкој краткоточни или је то дугорочна појава изазвана структуралним проблемима, посебно у аутомобилској индиструји, рекао је данас званичник Европске централне банке Евалд Новотни.
Економија (Фото: Thinkstock) -
Економија (Фото: Thinkstock)

Њемачка аутомобилска индустрија суочила се са слабим пословањем у трећем кварталу јер покушава да се прилагоди новим стандардима за смањењ издувних гасова због чега је економија цјелокупне државе забиљежила негативан раст.

У мјесечном извјештају њемачка Бундесбанка оцјењује да ће аутомобилској индустрији за опоравак бити потребно много више времена него што је раније сматрано.

"Најважније економско питање за Европу је да ли су ово краткорочни проблеми или да ли су то изазвали структурални фактори", рекао је Новотни, који је и гувернер аустријске Националне банке.

Новотни је истакао да највећи забринутост изазивају психолошки фактори јер дискусија око штетности мотора на дизел, уз остале проблеме са којим се суочава аутомобилска индустрија, само продубљује несигурност.

"Уколико људи одустану од куповине аутомобила само на пола године, онда то изазива велики пад потражње. Уколико дође до структуралних урушавања, у економији која је усмјерена на извоз и машинерију, доћи ће до трајних и драматичних посљедица", закључује Новотни