latinica  ћирилица
12/01/2019 |  09:58 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" приказан у Вуковару (ФОТО)

Филм "Лица Лафоре" режисера Дениса Бојића, рађен у продукцији РТРС-а, представљен је и у Вуковару. Бројна вуковарска публика имала је прилику да види потресну борбу породице Гајић из Бањалуке.
Пројекција филма Лица Лафоре у Вуковару - Фото: РТРС
Пројекција филма Лица Лафоре у ВуковаруФото: РТРС

Након пројекције одржана је стручна трибина о теми "Лафорина болест - како помоћи болеснику с ријетком болести". Поред режисера филма учесници трибине били су угледни љекари из Хрватске - др Давор Бандић, др Љерка Шумски, др Бисерка Ковач, др Зденка Флоршић, др Николина Љубичић, др Ахнетка Стјепановић, те др Влатка Црнојевац.

Учесници трибине једногласно су изразили дивљење породици Гајић које је урадила немогуће, те додатно нагласили важност подизања друштвене свијести о тешким дјечјим болестима, акцентујући управо "Лица Лафоре" као примјер ангажованог документарног филма. 

Пројекција филма Лица Лафоре у Вуковару (Фото: РТРС)

Овај догађај изазвао је велику пажњу, а пројекцији је присуствовало око 400 грађана.

Филм "Лица Лафоре", биће дио наставног програма средње школе "Абрахам Линколн" у Денверу. Осим средњих школа, у плану је уврштавање филма у Одсјек за генетику на Унивезитету у Денверу.

Овај вишеструко награђивани филм приказан је на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета. Између осталог, и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ionis Pharmaceuticals" у Сан Дијегу, те на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину, те на АКХ клиници у Бечу.

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби с Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болести, добио је и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.
Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности, међу којима и Тијана Бошковић, једна од најбољих свјетских одбојкашица, те Миралем Пјанић, фудбалер Јувентуса.