latinica  ћирилица
12/01/2019 |  11:25 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Током Путинове посјете потписивање седам уговора о иновацијама

Министар за иновације Србије Ненад Поповић изјавио је да ће током предстојеће посјете руског предсједника Владимира Путина Србији, између осталог, бити потписано седам споразума из области иновација и дигитализације.
Ненад Поповић (фото: RAS Srbija) -
Ненад Поповић (фото: RAS Srbija)

Поповић је рекао да ће уговори бити потписани са кључним актерима дигиталне индустрије Русије, што ће отворити руско тржиште за домаће иновационе и дигиталне компаније.

"Не желимо да у Русију извозимо само јабуке и шљиве, желимо у Русију да извозимо српско знање", рекао је Поповић за РТС.

Он је истакао да је Русија до сада беспријекорно и без икаквих услова подржавала Србију на међународној арени у вези са рјешавањем питања Косова и да је сигуран да ће предсједник Русије потврдити ту подршку приликом предстојеће посјете Београду.

"Они ће поштовати Србију, за њих је Косово и Метохија Србија, поштоваће наш Устав и Резолуцију 1244", истакао је Поповић.

Говорећи о доносу Београда и Приштине, Поповић је поновио став да је бриселски дијалог "мртав", те да сада када је то јасно вјероватно треба поништити све договоре из Бриселског споразума, тим прије јер су Албанци учинили два потпуно неразумна корака - увођење такси и формирање такозване војске лажне државе Косово.

"Мислим да нема наставка дијалога без укидања ове лажне војске Косова и без укидања такси", рекао је Поповић.

Он је нагласио да је неопходно да се усвоји нови формат дијалога Београда и Приштине, у који би били укључени кључни свјетски актери, прије свега САД, Русија и Кина, уз ЕУ.